140 минути 4-6 порции
Ако ви се иска да приготвите апетитно, здравословно и солено ястие с тахан, то това е рецептата за вас!
Рецептата изготви специално за нас Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и виртуоз в кулинарната кухня!
Необходими продукти:
– 1 патладжан, нарязан на тънко
– 1 тиквичка, нарязана на тънко
– 200мл (или повече) доматен сос/сок
– 1/2 главичка лук и 2 скилидки чесън
– Сол, пипер, червен пипер, мащерка (на вкус)
– 20г сусамов тахан
– 100г рикота
– Зехтин
Начин на приготвяне на рататуи с тахан и рикота
- Нарежете зеленчуците на тънки резени. Подгответе патладжана предварително като го поръсите със сол и го оставите минимум час, за да се махне горчивината.
- След това попийте внимателно патладжана.
- Вземете тавичка и на намажете дъното с малко от доматовия сос и зехтин.
- Наредете зеленчуците по ваше желание. Аз редувах патладжан с тиквичка (като рататуи)
- Поръсете с малко сол, пипер и зехтин.
- Завийте с алуминиево фолио и сложете във фурната на 150-60 градуса за 1-2 часа.
- Подгответе соса. Вземете малка тенджерка.
- Задушете нарязаният лук и чесън с малко зехтин.
- Добавете доматения сос, подправките и бъркайте за около 2-3 минути.
- Добавете тахана и рикотата.
- Извадете зеленчуците от фурната. Трябва да са добре омекнали.
- Залейте равномерно със соса.
- Покрийте отново с фолиото и пуснете фурната на 200С докато зеленчуците не се сготвят напълно.
- След това махнете фолиото и запечете според предпочитанията си.
- Сервирайте с прясна мащерка и още тахан, по желание