135минути 2-3порции
Щастливи сме да споделим, дългоочакваната от нас и всички любители на сладоледа, рецепта за бананов сладолед с лешников тахан. Рецептата за този така любим и изключителен десерт, сътвори за нас Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и вуртуоз в здравословната и полезна кухня.
Необходими продукти
400мл кокосово мляко от кенче
300г добре узрял банан ( около 2 средно големи банана)
50г лешников тахан Theia`s tahini
2 с.л мед или друг подсладител ( кленов сироп, сироп от агаве, сироп от фурми, кокосова захар)
по желание-30г ванилов протеин на прах ( може да заместите с есенция от ванилия)
За топинга:
натрошен шоколад;
горски плодове по избор
натрошени бисквитки
По случай Деня на детето (1ви юни) решихме да сътворим рецепта, която е подходяща и здравословна и за най-малките членове на семейството. Грижата за децата е приоритет номер едно за всяко едно общество, семейство и домакинство. А за да отгледаме по-здрави, по-щастливи и по- силни деца, ние трябва да отделяме и специално внимание на храната, която им предлагаме.
Десертите са любима и неразделна част от менюто на всяко дете, но ние определяме вида и качеството на храната, която им предлагаме. По този повод се обърнахме към Кристина Вавура -бъдещ клиничен диетолог, за съвет и препоръки и я помолихме да избере рецепта подходяща и за най-малките, която да им донесе радост и наслада, но също така да бъде здравословна и балансирана. Защото любовта и разбирането за здравословното хранене се възпитават от най-ранна детска възраст.
А сега да се върнем към начина на приготвяне на банановия сладолед с лешников тахан:
Нарежете бананите в кутийка, която да приберете във фризера.
Сложете я за около 2 часа или за цяла нощ. Ако оставите бананите да се замразят за повече от 2 часа, когато приготвяте сладоледа, може да ги извадите около 30 минути преди блендирането на останалите съставки, за да се отпуснат малко.
В блендер, добавете бананите и кокосовото мляко.
Блендирайте и добавете останалите съставки ( тахана, подсладителя и протеина на прах, ако слагате такъв).
Когато сте готови-може да добавите ксантанова гума, която да сгъсти сместа допълнително, НО МОЖЕ И ДА ПРОПУСНЕТЕ ТАЗИ СТЪПКА.
Разпределете сладоледа в желаните от вас формички и добавете натрошени бисквитки и плодове, ако искате.
Оставете пак във фризера да стегне.
БОН АПЕТИТ!