80 минути 8-10 парчета
В няколко реда по-долу споделяме с вас рецепта, подходяща за любителите на кокоса. Рецептата изготви специално за нас- бъдещият клиничен диетолог Кристина Вавура.
Продукти
За блатовете:
2 яйца, жълтици и белтъци поотделно
25г кокосово брашно
5-6 капки кокосов подсладител
10г еритритол
15г кокосов тахан
10г кокосово масло
20мл кокосово мляко
Бакпулвер
За крема:
300г кокосов скир/кварк
7-8 капки кокосов подсладител
30г бял шоколад
80мл кокосово мляко
10-15г желатин/агар-агар
10г кокосов тахан
10г какао на прах
Преди да преминем към начина на приготвяне на този ефирен кокосов десерт, бихме искали да отделим внимание на някои от ключовите съставки в него,а именно:
Кокосовото брашно и таханът обикновено са с високо съдържание на фибри, протеини и мазнини и НЕ съдържат глутен.
те подпомагат метаболизма, тъй като съдържат средноверижни мастни киселини ( MCTSs), които отиват директно в черния дроб, където предизвикват термогенен ефект и влияят положително на метаболизма ( Schonfeld and Wojtczak 2016).
балансират нивата на кръвна захар, заради съдържанието на фибри, мазнини и протеини, което ги прави много балансиран продукт, който допринася за по-дългото засищане и намалява шансовете за преяждане. Рецептата е подходяща за диабетици. (Levy 2019)
не съдържат глутен и могат да бъдат добър вариант за хора, които страдат от цьолиакия.
Метод на приготвяне:
Първо разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг и оставете настрани.
В друга купа, разбийте жълтъците и другите съставки за блата.
С шпатула, бавно смесете белтъците с другата смес.
Разпределете сместа на две равни кръгчета върху хартия за печене.
Печете на 160-180 градуса до готовност.
Изкарайте блатовете от фурната и оставете да изстинат.
В друга купа (устойчива на топлина/котлон), смесете скира, подсладителя, кокосовото мляко и тахана.
Разтопете белия шоколад на водна баня и го добавете към крема.
Подгответе желатина/агар-агара спрямо инструкциите на опаковката.
Разделете крема на две части. В едната сложете какао.
След това вземете съд със същите размери като блатовете и започнете да нареждате тортата.
Първо сложете един блат, след това бял крем, какаов крем и пак блат.
Сложете в хладилника за през нощта или докато стегне.
Обърнете съда върху избрана от вас чиния и се насладете!
Може да украсите с кокосови стърготини или настърган черен шоколад.