10_800x800-e1500828986289

Как да включим таханите в хранителния си режим или диета

Как да включим таханите в хранителния си режим или диета?


Здравейте, пак е Теодор. След като предишните пъти си поговорихме какво е тахан и как се прави, сега е време да оборим мита, че от тахан се „пълнее“ или с други думи, че се ‚качват килограми“. Ще поговорим защо мазнините са важна част от всяка диета, защо таханите са отличен източник на такива и как да ги комбинираме с останалите храни от менюто си.

Тоталното елиминиране на мазнини от нашата диета е голяма грешка, която започва да става все по-ясна и подкрепяна от научни изследвания. Синтезирани на ключови хормони, изграждане на клетки, възстановяване на стави и мускулатура, подсилване на имунитет и тяло… Всичко това е възможно единствено при адекватен прием на мазнини. Един прекрасен източник на мазнини са таханите.

Таханите съдържат много полезни мазнини, фибри и белтъчини и са много удобни и лесни за консумация. При тях го няма основният недостатък на ядките – тяхната подготовка за правилна и безопасна консумация. Тахан можем да консумираме през цялото време на деня, защото не предизвиква скок в кръвната захар, който да доведе до мудност, не предизвиква тежест в стомаха, който да ни попречи да спим, а е достатъчно засищащ, за да бъде основа на нашата закуска. Таханите изглеждат като „суперхрана“, но защо тогава има грешното впечатление, че от тях може да напълнеем?

Таханите са храна, която е богата на калории. Ще кажем, че средно в 100гр тахан има към 550 калории. Някои имат повече(като лешник и орех), други по-малко (като сусам и кашу). На пръв поглед изглеждат много, но в тях има толкова калории, колкото в един шоколад от 100гр или малък пакет бисквити.

Както всяко нещо, и тук опира до контрол. Ако на ден ядем един буркан лешников тахан, ще приемем близо 2750 калории само от тахан, да добавим още 1250 калории от други източници. Това са общо 4000 калории. За един средностатистически модерен човек, който тренира няколко пъти седмично, но през останалото време е в офис и не ходи много, това са доста калории, които със сигурност ще доведат до покачване на подкожни мазнини. Ако приемем средно по 200гр тахан на ден, това ще са 1100 калории, което ни оставя още 1400 калории, които да си добавим от други източници, като белтъчини и въглехидрати, за да достигнем средните 2500 калории. За мен оптималният прием е около 100гр. на ден, разпределени в две хранения – едно сутрин и едно вечер. Така ще си набавим нужното количество полезни мазнини, а в същото време ще хапваме редовно нещо вкусно.

Tags: No tags

Comments are closed.