Задавали ли сте си въпроса как да включим таханите в хранителния си режим или диета?
Здравейте, след като предишните пъти си поговорихме какво е тахан и как се прави, сега е време да оборим мита, че от тахан се „пълнее“ или с други думи, че се “качват килограми“. Ще поговорим защо мазнините са важна част от всяка диета, защо таханите са отличен източник на такива и как да ги комбинираме с останалите храни от менюто си.
Тоталното елиминиране на мазнини от нашата диета е голяма грешка, която започва да става все по-ясна и подкрепяна от научни изследвания. Синтезирани на ключови хормони, изграждане на клетки, възстановяване на стави и мускулатура, подсилване на имунитет и тяло… Всичко това е възможно единствено при адекватен прием на мазнини.
Един прекрасен източник на мазнини са таханите!
Таханите съдържат много полезни мазнини, фибри и белтъчини и са много удобни и лесни за консумация. При тях го няма основният недостатък на ядките – тяхната подготовка за правилна и безопасна консумация. Тахан можем да консумираме през цялото време на деня, защото не предизвиква скок в кръвната захар, който да доведе до мудност, не предизвиква тежест в стомаха, който да ни попречи да спим, а е достатъчно засищащ, за да бъде основа на нашата закуска.
Таханите изглеждат като „суперхрана“, но защо тогава има грешното впечатление, че от тях може да напълнеем?

Таханите са храна, която е богата на калории. Ще кажем, че средно в 100 гр. тахан има към 550 калории. Някои имат повече (като лешниковия и ореховия тахан), а други по-малко (като сусамовия и тахана от кашу). На пръв поглед изглеждат много, но в тях има толкова калории, колкото в един шоколад от 100 гр. или малък пакет бисквити.
Както всяко нещо, и тук опира до контрол. Ако на ден ядем един буркан лешников тахан, ще приемем близо 2750 калории само от тахан, да добавим още 1250 калории от други източници. Това са общо 4000 калории. За един средностатистически модерен човек, който тренира няколко пъти седмично, но през останалото време е в офис и не ходи много, това са доста калории, които със сигурност ще доведат до покачване на подкожни мазнини. Ако приемем средно по 200 гр. тахан на ден, това ще са 1100 калории, което ни оставя още 1400 калории, които да си добавим от други източници, като белтъчини и въглехидрати, за да достигнем средните 2500 калории. За нас оптималният прием е около 100 гр. тахан на ден, разпределени в две хранения – едно сутрин и едно вечер. Така ще си набавим нужното количество полезни мазнини, а в същото време ще хапваме редовно нещо вкусно.
Как различните тахани могат да подобрят здравето ни?
Таханите са не само вкусни, но и изключително полезни за нашето здраве. Тези пасти от различни ядки и семена съдържат множество витамини, минерали и полезни мазнини, които подкрепят организма по различни начини. В тази статия ще разгледаме как всеки вид тахан може да допринесе за здравето ви.
1. За здрави стави и кости – пълнозърнест сусамов тахан
Пълнозърнестият сусамов тахан е чудесен източник на витамини като А, Б1, Б2, Б3, Б6 и Е, както и минерали като магнезий, калий и фосфор. Той има изключително положително влияние върху костната система и стомашния тракт. Сусамовият тахан е изключително полезен за поддържане на здрава костна структура и укрепване на ставите. За цената му можете да се възползвате от всички тези здравословни ползи.
2. Поддържане на нормални нива на кръвната захар – фъстъчен тахан
Фъстъчният тахан е богат на витамини Е, Б3, Б6 и Б9, както и на минерали като холин, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, манган и мед. Той притежава антимикробен ефект и може да подпомогне регулирането на кръвната захар. Това го прави чудесен избор за хора, които искат да поддържат нормални нива на кръвната захар.
3. Фолиева киселина за бременни и кърмещи жени – лешников тахан
Лешниковият тахан е богат на витамини Е, Б1, Б6, Б9 и К, а също така съдържа магнезий, калий, мед и фосфор. Благодарение на високото съдържание на фолиева киселина, той е особено полезен за бременни и кърмещи жени. Освен това е отличен източник на белтъчини, фибри и ненаситени мастни киселини. Таханът от лешници е изцяло натурален и не съдържа добавена захар или подсладители.
4. Умна ядка – орехов тахан
Ореховият тахан е богат на витамини В1, В6, В9 и Е, както и на минерали като магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод. Той е отличен източник на фибри и ненаситени мастни киселини, като съдържа 86% ненаситени мазнини, включително голямо количество Омега-3. Орехите са също богати на аминокиселината триптофан, която подпомага мозъчната функция и съня.
5. Хормонален баланс – кокосов тахан
Кокосовият тахан е изключително богат на витамин С, калций, натрий, калий, фосфор, магнезий и селен. Той е естествен източник на средноверижни триглецириди, които ускоряват метаболизма. Кокосовият тахан има и антибактериален и антимикробен ефект и подпомага зарастването на рани, както и укрепването на имунната система.
6. Здраво сърце – бадемов тахан
Бадемовият тахан е богат на витамини В1, В2, В9 и Е, както и на минерали като калций, желязо, магнезий и цинк. Той е прекрасен източник на фибри и белтъчини и съдържа ненаситени мазнини, които подпомагат сърдечно-съдовата система. Бадемовият тахан е идеален за поддържане на здравето на сърцето.
7. Здрави кожа и зъби – тахан от кашу
Таханът от кашу съдържа витамини В1, В2, В6 и В9, както и минерали като магнезий и фосфор. Той е изключително богат на цинк, мед и желязо. Това го прави чудесен за здравето на кожата и зъбите. Таханът от кашу съдържа също много бавни въглехидрати и ненаситени мастни киселини, които го правят подходящ за диети с ниско съдържание на захар.
8. Желязо, цинк и магнезий – тахан от тиквено семе
Тиквеният тахан е богат на белтъчини, мазнини, желязо, цинк, магнезий и фосфор, както и на витамини от групата B. Той подхранва мозъка и стимулира неговите функции, което го прави полезен при усилена умствена работа. Таханът от тиквено семе е също така отличен за поддържане на клетъчните мембрани и укрепване на имунната система.
9. Желязо, магнезий и селен – слънчогледов тахан
Слънчогледовият тахан съдържа витамини А, Е, С и витамини от групата B, както и минерали като желязо, магнезий, фосфор и селен. Той има благоприятен ефект върху нервната система и мозъчната функция. Таханът от слънчогледови семки е известен с това, че намалява нивата на лошия холестерол и стимулира мозъчната активност.
Разнообразието от тахани предлага не само невероятен вкус, но и множеството здравословни ползи за организма. От поддържане на здрави стави и кости до подобряване на мозъчната функция и сърдечно-съдовото здраве, таханите са чудесен начин да се погрижите за себе си по естествен начин. Избирайте различни видове тахани в зависимост от нуждите на вашето здраве и се наслаждавайте на техните полезни свойства!
За да намерите вкусни, лесни и бързи рецепти разгледайте нашата кулинарна страница с много рецепти с тахан.