80 минути 8-10 парчета
В няколко реда по-долу споделяме с вас една по-нестандартна рецепта за кейк от тиква и тахан от тиквено семе. Рецептата изготви специално за нас- бъдещият клиничен диетолог Кристина Вавура.
Продукти:
100гр брашно по избор
Бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. сол
100 гр настъргана тиква
2 яйца
35 гр фурми, предварително накиснати в топла вода
50 гр кленов сироп + 3 с.л. еритритол (може да се използва и само кленов сироп)
30 гр масло (гхии)
70 гр тахан от тиквено семе
50г кисело мляко
За заливката: 160гр крема сирене с 1 с.л. кленов сироп/мед (или друг подсладител по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150-60 градуса без вентиралор.
Пригответе си форма за печена, чието дъно се маха.
Сложете хартия за печене на дъното и подмажете. Аз напръсках кокосово масло.
Предварително трябва да сте накиснали фурмите в топла вода.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
В блендер, сложете фурмите с малко от водичката им и блендирайте. Трябва да стане като карамел. Ако не е, започнете да добавяте другите течни съставки постепенно.
Добавете разтопеното масло, тахана, кленовия сироп, киселото мляко и двата жълтъка.
Блендирайте отново, докато не постигнете кремообразна структура.
В друга купичка, смесете брашното, бакпулвера и еритртитола.
Постепенно изсипете сухите съставки към мокрите и разбърквайте със силиконова шпатула.
Разбийте белтъците на сняг.
След това, бавно добавете и разбитите белтъци към другата смес. Не трябва да разбърквате твърде дълго, за да не спадне сместа.
Изсипете тестото във формата за печене и сложете във фурната на 160 градуса без вентилатор за около 30-40 минути (много зависи от фурната ви). Проверявайте готовността на кекса с клечка за зъби.
Докато кексът се пече, може да приготвите глазурата.
Добавете крама сиренето в купа и разбъркайте с малко подсладител по избор.
Оставете кекса да изстине напълно, преди да сложите глазурата.