-МАСЛО-ИЛИ-КОКОСОВ-ТАХАН-e1674759061121-600x384

Кокосово масло или кокосов тахан

Кокосово масло или кокосов тахан?

Един въпрос, който често възниква по отношение на уелнес, грижата за нас самите и готвенето, е каква е разликата между кокосовата паста/тахан и кокосовото масло. Докато двете споделят редица прилики, има и някои ключови разлики. И така, кокосовата паста същото ли е като кокосовото масло и кое е по-добро?

Разлики в текстурата

Както подсказват имената на тези два продукта, една област, в която кокосовата паста и кокосовото масло се различават, е по отношение на текстурата. И двете са твърди при стайна температура, но кокосовата паста/ кокосовият тахан омеква при условия на топлина, докато кокосовото масло се втечнява.

Разлики във вкуса

Тъй като и двете са получени от кокос (чрез различни методи), кокосовата паста и кокосовото масло имат някои определени прилики, когато става въпрос за вкусовите им профили. Въпреки това, докато и двете имат ясно изразени „кокосови“ аромати и вкусове, кокосовата паста може да се опише като по-скоро чист кокосов вкус, докато вкусът на кокосовото масло може да варира по интензитет в зависимост от това дали е рафинирано или не. Като общо правило, нерафинираното кокосово масло има най-силен вкус, докато рафинираното кокосово масло може да бъде почти безвкусно или поне много по-неутрално.

Разлики в това как са направени

Една от разликите между кокосовата паста и кокосовото масло, е по отношение на начина, по който са получени. За да се направи кокосовата паста/ кокосовия тахан, месото на кокосовия орех се пюрира (масло и всичко останало), за да се получи нещо с консистенцията на мека, гъста паста. За да се направи кокосово масло, кокосовото месо се пресова студено (подобно на процеса, свързан с образуването на зехтин), за да се извлече самото масло, като в маслото не се добавя самото месо. След като този процес бъде извършен, маслото може да остане непреработено (оставяйки го като „екстра върджин“ кокосово масло) или рафинирано, което след това се отбелязва на етикета на крайния продукт.

Разлики в храненето

Важно е да се отбележи, че има разлики в храненителната стойност на кокосовата паста и кокосовото масло. Тъй като кокосовата паста/тахан съдържа не само маслото, но и месото на кокосовия орех, може би трябва да се очаква, че то е с по-високо съдържание на фибри. Също така е с малко по-ниско съдържание на наситени мазнини. Кокосовата паста също изпреварва кокосовото масло по отношение на съдържанието на калий, магнезий, желязо и протеини. Интересното е, че има малка разлика в калоричното съдържание на кокосовата паста/тахан и кокосовото масло. Струва си да се отбележи, че дали (и как) кокосовото масло е рафинирано може да окаже влияние върху хранителното му съдържание, но разликите обикновено са много незначителни, като хранителното съдържание на необработеното и рафинираното кокосово масло остава относително еднакво.

Как да използвате кокосовата паста и кокосово масло?

Екстра върджин кокосовото масло обикновено е най-доброто за готвене на котлон до около 180 градуса по Целзий. Рафинираното кокосово масло може да издържи на по-високи температури за по-дълги периоди от време. Кокосовата паста не е същата като кокосовото масло, когато става въпрос за готвене, и обикновено трябва да се избягва при готвене на котлон, освен ако не е на много ниска температура за кратък период от време. Ето няколко от любимите ни хранителни приложения за кокосова паста и кокосово масло.

Някои готварски приложения на кокосовото масло:

Сотиране и пържене на ястия със зеленчуци и ориз;
Като заместител на зехтин или други растителни масла, особено с храни, които се комбинират по-добре с кокос, отколкото със средиземноморски вкусов профил;
Вдъхновени от Тайланд и Карибите сосове и дипове;
Залят върху пуканки или ядки за здравословна закуска.
Някои готварски приложения на кокосовата паста/тахан:

Намазване директно върху препечен хляб, гевреци, мъфини, вафли или други печива;
Като сгъстител (и нотка на кокосов вкус) в замразени коктейли и смутита;
Като завършек на закуската с овесени ядки;
Домашна глазура, меки бонбони и други сладкиши, които не изискват готвене на висока температура.
Едно от любимите ни неща както за кокосовата паста, така и за кокосовото масло е техният широк спектър от приложения, както в кухнята, така и извън нея. Въпреки че кокосовата паста може да не е същото като кокосовото масло, и двете намират приложение в грижата за самите нас и нашето здраве. Ето само няколко:

Естествен заместител на лосион или допълнение към любимото ви масло за тяло;
Препарат за премахване на грим от очите;
Интензивен овлажнител за изгаряния или раздразнена кожа (винаги се уверете, че следвате правилните указания за лечение на изгаряния и се уверете, че не сте алергични към кокос, преди да използвате кокосовата паста или кокосово масло по този начин);
Като естествен балсам за устни с приятен аромат.
Имайки предвид всички възможности на тези два невероятни продукта, кокосов тахан и кокосовото масло си струва да имате винаги под ръка.

Tags: No tags

Comments are closed.