266098499_231623662380392_1588054424631789237_n

Печен карфиол със сусамов тахан

150 минути 3-4 порции

Споделяме с вас рецепта, която е подходяща за хората, които спазват пост или не консумират животински продукти по принцип, която в същото време е полезна, вкусна и много подходяща за настъпващите светли празници. Рецептата изготви специално за нас виртуозът в кулинарията и бъдещият клиничен диетолог- Кристина Вавура.

Необходими продукти:

  • 50г гхии/масло/ кокосово масло
  • Сокът на 1/2 лимон
  • 50г сусамов тахан @tahini.bg
  • 1-2 с.л. соев сос
  • пушен червен пипер
  • настъргана прясна скилидка чесън
  • 1кг карфиол

Печен карфиол със сусамов тахан ?


?? В предишните рецепти, които публикуваме на www.tahini.bg обръщаме внимание на хранителните вещества, които се съдържат в тях, но не сме говорили до сега за желязото. А ето някои от качествата му, които го правят изключително важен елемент към менюто ни.

Желязото е минерал необходим за правилното функциониране на протеина при транспортиране на кислорода в кръвта. Други здравословни предимства включват: здравословно протичане на бременост, повишена концентрация и по-добри атлетични резултати. (Ware 2018). Недостиг на желязо може да причини различни здравословни проблеми като анемия.

Препоръчителният прием на желязо се базира на възрастта:

Мъже (19год. И нагоре)= 8мг /ден
Жени(19-50год.)= 18 мг/ден


?Необходими продукти:

  • 50г гхии/масло/ кокосово масло
  • Сокът на 1/2 лимон
  • 50г сусамов тахан @tahini.bg
  • 1-2 с.л. соев сос
  • пушен червен пипер
  • настъргана прясна скилидка чесън
  • 1кг карфиол

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 C° без вентилатор.
  2. Разтопете маслото и настържете скилидката чесън през това време.
  3. В малка купичка, изстискайте лимона, добавете разтопеното масло, сусамовия тахан, соевия сос и подправките.
  4. Вземете карфиола и до набодете с ножа, за да абсорбира по-добре от соса.
  5. След това внимателно изсипете соса върху карфиола.
  6. Сложете карфиола за 2-3 часа да се пече във фурната като редовно го проверявайте. Ако започне да изгаря, го покрийте с алуминиево фолио.
  7. Сервирайте с накълцан магданов и се насладете.
Tags: No tags

Comments are closed.