17_800x800-e1500827263597

Сусам, отвори се! или 5 причини да отворите буркан сусамов тахан

Сусам, отвори се! или 5 причини да отворите буркан сусамов тахан

Спомняте ли си приказката за Али Баба и 40-те разбойника? В нея главният герой чува разбойниците да изричат вълшебната фраза „Сезам, отвори се“, но по-късно не се сеща какво точно е чул. Започва да изрежда всички ядки и семена, докато стига до сусама („сезам“). Така влиза в пещерата.

Антоан Галанд добавя приказката към „Хиляда и една нощ“ през 18в. По-късно американският фолклорист Стит Томпсън класифицира фразата като „отваряща вълшебна планина“. Приказно, нали?

С какво толкова едно сусамово зрънце впечатлява и вдъхновява поколенията? В тази статия ще стане въпрос именно за чудните свойства на сусама и сусамовия тахан.

Сусамът е най-старото познато на човечеството маслодайно растение. Ценен и популярен от древни времена, сусамът се е използвал както в кулинарията, така и в медицината. Овъглени археологически останки ни дават информация за използването на сусам 3500г.пр.Хр. Египтяните го наричали „сесемт“ като го включили в Ebers Papyrus – списък с лекарства.

Вземете своя 100% натурален сусамов тахан тук:
Ето защо…

В една шепа сусам (около 40гр.) се съдържат:

  1. 163% мед (от Препоръчителната дневна доза (ПДД)) – Медта е известна с облекчаване на болки при ревматоиден артрит. Ефективността й се дължи на факта, че медта участва в изграждането на редица противовъзпалителни и антиоксидантни ензимни системи. В допълнение, медта играе важна роля в действието на ензима лизилоксидаза, който е необходим за свързването на колагена и еластина. Последните осигуряват структура, здравина и еластичност на кръвоносните съдове, костите и ставите;
  2. 32% магнезий (от ПДД) – Проучвания показват, че магнезият е полезен при редица заболявания. Приемът му спомага за намаляване на спазмите на дихателните пътища при астма. Освен това понижава високото кръвно налягане и възстановява спокойния сън при жени, изпитващи неприятни симптоми, свързани с менопаузата;
  3. 35% калций (от ПДД) – Съдържанието на калций варира спрямо вида на сусама – дали е белен и пълнозърнест. Когато люспата е запазена, т.е. консумираме небелен сусам или пълнозърнест тахан (какъвто е нашият), съдържанието на калций е с над 60% по-високо. Калцият защитава клетките на дебелото черво от химикалите, причиняващи рак. Калцият помага и при облекчаване на мигрени;
  4. 25% цинк (от ПДД) – Цинк за здрави кости! Цинкът е вторият по важност минерал (след желязото) за организма ни. и е необходим за поддържането на много телесни функции като клетъчния растеж, съсирването на кръвта, сетивата зрение, обоняние, вкус, функционирането на щитовидната жлеза, производството на инсулин. Цинкът е важен и за работата на имунната и нервната системи, отделянето на хормони, за растежа, развитието и репродукцията;
  5. 23% витамин Б1 (от ПДД) – Витаминът е необходимо вещество за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърцето и нервната система. Понеже се разтваря във вода, не се натрупва в организма и не е токсичен. Липсата му в организма води до увреждания на нервната и сърдечно-съдовата система.
    Сусам, отвори се! Това бяха пет причини да не губете време, а да поръчате сусамов тахан и бързо-бързо да отворите този чуден буркан със съкровища! И ако не вълшебна планина, то той ще отвори пътя към по-здраво тяло и пълноценен живот.

Чудите се как да го използвате? Изпробвайте някоя от нашите рецепти с тахан или просто добавете малко мед и неподсладено какао за истински шоколадов вкус.

Вземете своя 100% натурален сусамов тахан сега

Tags: No tags

Comments are closed.