Баницата е едно от най-популярните традиционни ястия в България. Обикновено се приготвя солена, но се среща и сладка версия с тиква или ябълки. Традиционната рецепта е с кори за баница. Но нашата включва оризови кори.
Класическата рецепта се състои в смесването на яйца, сирене, олио/масло и кисело мляко. Но за нея всяко семейство си има собствена рецепта предавана от поколение на поколение.
Нашата рецепта е един по-различен прочит на това така типично за всяко домакинство ястие. Сега да преминем към нея, а ето ги и необходимите съставки:
Необходими съставки за баничките:
- Пролетни рулца (пържено руло с пикантна плънка от зеленчуци и/или месо (китайска кухня)
- 1 яйце
- 50г сирене бри
- Малко масло (по желание)

Необходими съставки за тахановия дип:
- 20г сусамов тахан
- Лимонов сок
- 50г кисело мляко
- Соев сос
- вода
Начин на приготвяне:
Мини банички:
- Първо смесете всички съставки за пълнежа на пролетните оризови рулца.
- Ако решите да използвате масло , първо го разтопете.
- Увиването на пролетните рулца може да е пипкава задача за някои, но веднъж щом усвоите това умение, ще се справяте перфектно всеки път.
- Подгответе си голяма купа със студена/топла вода ( прочетете инструкциите на пакета).
- Потопете рулцето за 20 секунди във водата, докато омекне. ( Това е най-трудната част от приготвянето, защото ако потопите за малко рулцето ине се напои добре- няма да залепне, а ако е прекалено мокро-ще се разпадне;)
- След това го оставете настрани на чиста повърхност и продължете с останалите рулца докато не свърши от сместа.
- Поставете пълнежа за рулцата в горната част на рулцето. Внимавайте да не прекалите с негоа, защото рулцето няма да се затвори добре. Оставете си място и в краищата, за да може да ги нагънете накрая.
- Сега сложете късия край върху пълнежа и подгънете под пълнежа, за да прилепне плътно.
- Подгънете и крайчетата и навивайте докато обвивката се запечата сама.
- След това поставете баничките в ейрфрайър, но подмазнете тавичката предварително. Може да намажете и баничките, за да станат златисти и хрупкави.
- Печете на 160-170⁰ за 10-15минути, но ги наглеждайте. Ако не разполагате с еърфрайър, печете на фурна на 180⁰ (без вентилатор) за 30-40минути.
Таханов дип:
- В малка купичка разбийте( с тел за разбиване на яйца) съставките за соса/дипа без водата.
- След това добавете 1-2 супени лъжици студена вода и бъркайте докато сместа стане кремообразна.
Да ви е сладко 🙂