Банички с таханов дип - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Банички с таханов дип

45минути          4 порции

Ако ви се иска да приготвите апетитно, лесно и здравословно предястие (или закуска) това е рецептата за вас!

Една нетрадиционна баничка с таханов дип по рецепта на Кристина Вавура-бъдещ клиничен диетолог и виртуоз в кулинарната кухня!

           Продукти

Необходими съставки за баничките:

  • 100г сирене котидж
  • Пролетни рулца
  • 1 яйце
  • 50г сирене бри
  • Малко масло (по желание)

 

Необходими съставки за тахановия дип:

  • 20г сусамов тахан
  • Лимонов сок
  • 50г кисело мляко
  • Соев сос
  • вода

 

Баницата е едно от най-популярните традиционни ястия в България.  Обикновено се приготвя солена, но се среща и сладка версия с тиква или ябълки. Традиционната рецепта е с кори за баница. Но  нашата включва оризови кори.

Класическата рецепта се състои в смесването на яйца, сирене, олио/масло и кисело мляко.  Но за нея  всяко семейство си има собствена рецепта предавана от поколение на поколение.

Нашата рецепта е един по-различен прочит на това така типично за всяко домакинство ястие. Сега да преминем към нея, а ето ги и необходимите съставки:

Необходими съставки за баничките:

  • 100г сирене котидж
  • Пролетни рулца (пържено руло с пикантна плънка от зеленчуци и/или месо (китайска кухня)
  • 1 яйце
  • 50г сирене бри
  • Малко масло (по желание)

 

                                                                                                                                                                               

Необходими съставки за тахановия дип:    

  • 20г сусамов тахан
  • Лимонов сок
  • 50г кисело мляко
  • Соев сос
  • вода

Начин на приготвяне:

Мини банички:

 

  1. Първо смесете всички съставки за пълнежа на пролетните оризови рулца.
  2. Ако решите да използвате масло , първо го разтопете.
  3. Увиването на пролетните рулца може да е пипкава задача за някои, но веднъж щом усвоите това умение, ще се справяте перфектно всеки път.
  4. Подгответе си голяма купа със студена/топла вода ( прочетете инструкциите на пакета).
  5. Потопете рулцето за 20 секунди във водата, докато омекне. ( Това е най-трудната част от приготвянето, защото ако потопите за малко рулцето ине се напои добре- няма да залепне, а ако е прекалено мокро-ще се разпадне;)
  6. След това го оставете настрани на чиста повърхност и продължете с останалите рулца докато не свърши от сместа.
  7. Поставете пълнежа за рулцата в горната част на рулцето. Внимавайте да не прекалите с негоа, защото рулцето няма да се затвори добре. Оставете си място и в краищата, за да може да ги нагънете накрая.
  8. Сега сложете късия край върху пълнежа и подгънете под пълнежа, за да прилепне плътно.
  9. Подгънете и крайчетата и навивайте докато обвивката се запечата сама.
  10. След това поставете баничките в ейрфрайър, но подмазнете тавичката предварително. Може да намажете и баничките, за да станат златисти и хрупкави.
  11. Печете на 160-170⁰ за 10-15минути, но ги наглеждайте. Ако не разполагате с еърфрайър, печете на фурна на 180⁰ (без вентилатор) за 30-40минути.

Таханов дип:

  1. В малка купичка разбийте( с тел за разбиване на яйца) съставките за соса/дипа без водата.
  2. След това добавете 1-2 супени лъжици студена вода и бъркайте докато сместа стане кремообразна.

Да ви е сладко 🙂