Хрупкави барчета със спелта и орехов тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Хрупкави  барчета със спелта и орехов тахан

15-20 минути       8 парчета

Ако искаш да смениш обичайната си бърза закуска от зърнени храни, това е точната рецепта за теб. Ще получиш незабавно, вкусно, хранително и шоколадово лакомство. Рецептата щедро ни  предостави Кристина Вавура- бъдещ диетолог. Тя преобрази класическата рецепта за шоколадови барчета и сътвори този лесен и балансиран снак.

Продукти

 

  • 70г орехов тахан;
  • 2 супени лъжици мед или друг подсладител;
  • 50г пукана спелта/ориз;
  • Разтопено кокосово масло/гхии;
  • Ванилов екстракт;
  • Щипка сол; 
  • 100г  разтопен черен шоколад (без захар) 

Няма да ти отнеме повече от 15 минути, за да приготвиш тези хрупкави лакомства от спелта и орехов тахан. Нужни са ти само няколко съставки: 

  • Орехов тахан;
  • Мед;
  • 100г черен шоколад (без захар);
  • Пукана спелта или ориз ( аз използвах DM Dinkel gepufft);
  • Разтопено кокосово масло/гхии;
  • Ванилов екстракт;
  • Щипка сол .

Тези хрупкави барчета не изискват никакво печене, така че всичко, което трябва да направите е да смесите съставките и да ги сложите в хладилник.

 

Защо е важно да имаме готов снак, който да е хранителен?   

 

Според последни проучвания, хапването на снак е равно на 24% от консумираните за целия ден калории от възрастните. За някои хора, снаковете могат да осигурят значителна част от дневния прием на енергия.

Ако и вие се причислявате към тази група от хора, която обича да си похапва такива малки закуски, може би е разумно да помислите за по-хранителни и здравословни опции. С други думи, хапването на вредни храни ( т.нар. junk food) може да причини качване на килограми, което да доведе до допълнителни здравословни проблеми. (Gonzalez, 2020). Приготвянето на ваш собствен снак, ви дава възможност да контролирате качеството на продуктите, които използвате. Впрочем бъдете внимателни и с размера на порциите. 

Снаковете носят ползи за диетата на човек като( Gonzalez,2020):

  • Те повишават приема на хранителни вещества;
  • Те поддържат нивата на енергия;
  • Те помагат на тялото да се възстанови след тренировка;
  • Те могат да подобрят качеството на диетата на човек.

И последно, но не и по важност, бих искала да отбележа, че имайки готов снак под ръка, това може да предотврати желанието ви да приемете бърза храна, когато сте много гладни. 

 

Начин на приготвяне: 

  1. В малка купа, поставете ореховия тахан и меда и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  2. Разбъркайте при ваниловия екстракт и солта.
  3. Разтопете кокосовото масло/гхии и го добавете при останалите съставки.
  4. Разсипете сместа върху напуканите зърна от спелта и бъркайте, докато се покрият добре.
  5. Притиснете ги в кръгъл тиган, който е покрит с хартия за печене или леко подмазнен.
  6. Поставете ги във фризера, докато разтапяте шоколада. 
  7. Разтопете черния шоколад на водна баня. 
  8. Извадете тигана от хладилника и посипете разтопения шоколад отгоре. Разпределете го по равно.
  9. Сложете в хладилник за 2-3ч., за да стегне.
  10. Нарежете на парчета и се насладете. 
  11. Може да съхранявате остатъка от барчетата в хладилник ( в обезвъздушена кутия) за седмица. 

Рецептата може да откриете в оригинал  и на английски език на: https://www.kris.white.bg/index.php/recipe/walnut-tahini-spelt-crispy-treats/