Баунти торта - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Баунти торта

80 минути          8-10 парчета

В няколко реда по-долу споделяме с вас рецепта, подходяща за любителите на кокоса. Рецептата изготви специално за нас- бъдещият клиничен диетолог Кристина Вавура. 

1

Продукти

 

  • За блатовете:

    • 2 яйца, жълтици и белтъци поотделно
    • 25г кокосово брашно
    • 5-6 капки кокосов подсладител
    • 10г еритритол
    • 15г кокосов тахан
    • 10г кокосово масло
    • 20мл кокосово мляко
    • Бакпулвер

    За крема:

    • 300г кокосов скир/кварк
    • 7-8 капки кокосов подсладител
    • 30г бял шоколад
    • 80мл кокосово мляко
    • 10-15г желатин/агар-агар
    • 10г кокосов тахан
    • 10г какао на прах

Преди да преминем към начина на приготвяне на този ефирен кокосов десерт, бихме искали да отделим внимание на някои от ключовите съставки в него,а именно:

Кокосовото брашно и таханът обикновено са с високо съдържание на фибри, протеини и мазнини и НЕ съдържат глутен.

  • те подпомагат метаболизма, тъй като съдържат средноверижни мастни киселини ( MCTSs), които отиват директно в черния дроб, където предизвикват термогенен ефект и влияят положително на метаболизма ( Schonfeld and Wojtczak 2016).
  • балансират нивата на кръвна захар, заради съдържанието на фибри, мазнини и протеини, което ги прави много балансиран продукт, който допринася за по-дългото засищане и намалява шансовете за преяждане. Рецептата е подходяща за диабетици. (Levy 2019)
  •  не съдържат глутен и могат да бъдат добър вариант за хора, които страдат от цьолиакия.

 Метод на приготвяне:

  1. Първо разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг и оставете настрани.
  2. В друга купа, разбийте жълтъците и другите съставки за блата.
  3. С шпатула, бавно смесете белтъците с другата смес.
  4. Разпределете сместа на две равни кръгчета върху хартия за печене.
  5. Печете на 160-180 градуса до готовност.
  6. Изкарайте блатовете от фурната и оставете да изстинат.
  7. В друга купа (устойчива на топлина/котлон), смесете скира, подсладителя, кокосовото мляко и тахана.
  8. Разтопете белия шоколад на водна баня и го добавете към крема.
  9. Подгответе желатина/агар-агара спрямо инструкциите на опаковката.
  10. Разделете крема на две части. В едната сложете какао.
  11. След това вземете съд със същите размери като блатовете и започнете да нареждате тортата.
  12. Първо сложете един блат, след това бял крем, какаов крем и пак блат.
  13. Сложете в хладилника за през нощта или докато стегне.
  14. Обърнете съда върху избрана от вас чиния и се насладете!
  15. Може да украсите с кокосови стърготини или настърган черен шоколад.