Боровинково таханено руло - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Боровинково таханено руло

60 минути          8-10 филийки

 

 

 

Щастливи сме да споделим eдна рецепта за неустоимо вкусно, сладко и свежо руло с боровинки и тахан.  Рецептата за този изключителен десерт, сътвори за нас  Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и  вуртуоз в здравословната и полезна кухня.

Необходими съставки

 

  • 1 с.л. бакпулвер/сода
  • 4 яйца 
  • 40 г орехов тахан Theia’s tahini
  • 40 г лешников тахан Theia’s tahini
  • 50 г протеин на прах (с вкус банан)
  • 120-130 г замразени боровинки или други горски плодове
  • Подсладител по избор

Както може би сте забелязали повечето от рецептите, които ви представяме не отнемат дълго време за приготвянето им. И тази е една от тях. 

Още повече, ако се опитвате да намалите консумацията на брашно, това сладко изкушение е само за вас. 

Това боровинково таханено руло е едновременно сладко и свежо, но не прекалено,затова може да добавите допълнително количество подсладител, за да го направите още по-сладко. 

Ако имате по-специфични диетични нужди, това руло е: 

  • Подходящо за палео диета;
  • Подходящо за кето режим;
  • Подходящо за “кандида” диета;
  • Без добавена рафинирана захар;
  • Без глутен;
  • С високо съдържание на протеин и ниско на въглехидрати;
  • Без млечни продукти. 

А ето ги и необходимите съставки: 

  • 4 яйца на стайна температура: разделете жълтъците от белтъците 
  • 120-130г замразени или пресни боровинки 
  • 50г бананов протеин на прах ( може и всеки друг вкус, а може да замените протеина на прах с  50г брашно от елда
  • 40г орехов тахан и 40г лешников тахан
  • 1 с.л. Бакпулвер/сода 
  • Подсладител по избор (аз използвах 15г ксилитол)

Начин на приготвяне: 

  1. Загрейте фурната предварително на 180⁰.
  2. Разделете жълтъците от белтъците.
  3. Разбийте белтъците докато станат на сняг
  4. Смесете останалите съставки внимателно ( без боровинките и белтъците) докато сместа стане гладка и еднородна.
  5. Внимателно добавете боровинките с лъжица към останалите съставки. 
  6. След това внимателно добавете и разбитите белтъци. 
  7. Изсипете сместа в форма за печене на хляб (подмазнена с кокосово масло).
  8. По избор: отгоре поставете шоколадови топчета за украса.
  9. Печете приблизително 30-45 минути без вентилатор.
  10. Извадете от фурната и изчакайте да изстине преди да разрежете на филийки. 
  11. След това сервирайте и се насладете.