Christmas cake - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Christmas cake

60 минути          6-8 парчета

Идеалният завършек на празничния Коледен обяд е тази ефирна торта с орехов тахан. Пухкави блатове, фина текстура и неустоим външен вид-поредното здравословно изкушение, предоставено ни от бъдещия клиничен диетолог и кулинарен виртуоз- Кристина Вавура. 

             Продукти

               За блата:

  • 2 яйца
  • 10г брашно от фъстъци
  • 20г кисело мляко + бакпулвер
  • 20г . брашно от лимец
  • Шоколадови капки или друг подсладител
  • Сиропиране на блата с мляко и мед.

            За крема:

  • 200г рикота
  • 100г  крема сирене (light)
  • 10г какао
  • Портокалови корички
  • 20г фурми (2бр)
  • 10г орехов тахан
  • 3 капки шоколадов подсладител (или 1 с.л. мед)

С доза нетърпение споделяме с вас тази сладка рецепта, която може да се превърне в тема на разговор (за кулинарните ви способности и умения) за дългооо време. Със сигурност ще впечатлите гостите на Коледната си вечеря или обяд като им предложите този лек, балансиран десерт с неустоима визия. Няма повече да ви бавим, а направо минаваме към необходимите продукти и стъпките за приготвянето на Коледната торта с орехов тахан.

 

Приготвяне на Коледна торта с орехов тахан

За блата:
  • 2 яйца на стайна температура
  • 10г брашно от фъстъци
  • 20г кисело мляко + бакпулвер
  • 20г . брашно от лимец
  • Шоколадови капки или друг подсладител
  • Сиропиране на блата с мляко и мед.
За крема:
  • 200г рикота
  • 100g light крема сирене
  • 10г какао
  • Портокалови корички (от 1/3 голям портокал)
  • 20г фурми (2бр), накиснати в малко гореща вода и ром
  • 10г орехов тахан
  • 3 капки шоколадов подсладител (или 1 с.л. мед)

 

 

Метод на приготвяне:

 

 

 

  1. Загрейте фурната си на 180С без вентилатор.
  2. Разделете белтъци от жълтъци и разбийте белтъците на сняг в купа.
  3. В друга купа, сложете жълтъците, подсладителя, брашното от лимец и фъстъченото брашно.
  4. Докато бъркате сместа, в малка чашка, добавете киселото мляко с малко бакпулвер, докато шупне.
  5. Смесете шупналото кисело мляко със брашнената смес и бавно започнете да прибавяте белтъците, без да прекалявате с бъркането, за да не спадне.
  6. Изберете си подходяща форма за блат (като имате предвид, че ще го разрязвате на две, тоест формата трябва да е по-тясна, за да има възможност да се получи височина).
  7. Изсипете сместа във формата и печете за около 10-15 минути, отново без вентилатор. Преди да извадите блата обаче проверете дали е напълно готов.
  8. Оставете блата да изстине добре преди да го извадите от формата.
  9. През това време си пригответе в една малка тенджерка мляко с мед (колкото да се разтвори меда в млякото). Тази смес ще е за да сиропирате блата.
  10. Пригответе и крема в блендер. Смесете рикотата, крема сиренето и ореховия тахан.
  11. След това прибавете фурмите, какаото, меда и портокаловите корички.
  12. Блендирайте, докато фурмите не се раздробят максимално добре.
  13. След като блата изстине, прекарайте ножа внимателно през средата, така че да го разделите на два по-тънки блата.
  14. Сложете единият и го сиропирайте добре с млечната смес.
  15. Разнесете крем отгоре и сложете втория блат. Сиропирайте го и него.
  16. Изсипете остатъка от крема отгоре и със шпатулка го разнесете добре върху цялата мини торта.
  17. Оставете в хладилник да стегне и украсете с още сушени плодове, орехи, тахан (каквото пожелаете!)

И не забравайте,че Коледа не е отрупаната с подаръци елха или изобилието от храна на трапезата. Коледа са хората около нас и духа, който те носят! Весели празници!