Десерт с лешников тахан, боровинки и маскарпоне | Theia's Tahini

десерт с лешников тахан

Десерт с лешников тахан, боровинки и заквасена сметана

5 минути          4 порции

Сладкишът съдържа съвсем малко въглехидрати, а същевременно е богат на фибри и белтъчини. Преобладават главно ненаситени мастни киселини.

Съставки

250гр. маскарпоне
100мл. заквасена (или готварска) сметана
2с.л. лешников тахан Theia’s Tahini
30гр. мед Theia’s Honey
50гр. бисквити
50гр. боровинки
по желание 20гр. бразилски орех

Приготвяне на десерт с лешников тахан

Подготвихме лесна и бърза рецепта за десерт с лешников тахан, който е подходящ за сервиране със сезонни плодове, в нашия случай – боровинки, и всякакви ядки.

  1. Преди същинската част се приготвят миксер и дълбока купа;
  2. Разбиват се сметаната заедно с маскарпонето, меда и лешниковият тахан, докато сместа се сгъсти хубаво. Когато се вдигне миксерът трябва да се образуват меки връхчета. Отнема около минута;
  3. Време е кремът да се раздели в 4 купички;
  4. Поръсва се всяка една с натрошени бисквити, боровинки и бразилски орехи.

По желание се добавя канела, която се съчетава добре с крема. Не се притеснявайте да импровизирате с ядки и плодове според Вашия вкус.

Десертът може да се консумира веднага или до 4 дни като е необходимо да се съхранява в хладилник.

Сладкишът съдържа съвсем малко въглехидрати, а същевременно е богат на фибри и белтъчини. Преобладават главно ненаситени мастни киселини. Боровинките пък са прекрасен антиоксидант, което прави това сладко изкушение изключително полезно и подходящо за всяко меню.

Можете да използвате и сусамов тахан, но имайте предвид, че в този случай ще трябва да добавите повече мед или стевия като подсладител, за да се балансират вкусовете.