Печен карфиол със сусамов тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Печен карфиол със сусамов тахан

150 минути         3-4 порции

Споделяме с вас рецепта, която е подходяща за хората, които спазват пост или не консумират животински продукти по принцип, която в същото време е полезна, вкусна и много подходяща за настъпващите светли празници. Рецептата изготви специално за нас виртуозът в кулинарията и бъдещият клиничен диетолог- Кристина Вавура.

?Необходими продукти:

 

* 50г гхии/масло/ кокосово масло

* Сокът на 1/2 лимон

* 50г сусамов тахан @tahini.bg 

* 1-2 с.л. соев сос 

* пушен червен пипер

* настъргана прясна скилидка чесън

* 1кг карфиол

Печен карфиол със сусамов тахан ?

___________

?? В предишните рецепти, които публикуваме на www.tahini.bg обръщаме внимание на хранителните вещества, които се съдържат в тях, но не сме говорили до сега за желязото. А ето някои от качествата му, които го правят изключително важен елемент към менюто ни. 

Желязото е минерал необходим за правилното функциониране на протеина при транспортиране на кислорода в кръвта. Други здравословни предимства включват: здравословно протичане на бременост, повишена концентрация и по-добри атлетични резултати.   (Ware 2018). Недостиг на желязо може да причини различни здравословни проблеми като анемия.

Препоръчителният прием на желязо се базира на възрастта:

Мъже (19год. И нагоре)= 8мг /ден
Жени(19-50год.)= 18 мг/ден 

 

_____________________

?Необходими продукти:

* 50г гхии/масло/ кокосово масло

* Сокът на 1/2 лимон

* 50г сусамов тахан @tahini.bg 

* 1-2 с.л. соев сос 

* пушен червен пипер

* настъргана прясна скилидка чесън

* 1кг карфиол

 

Начин на приготвяне:

 

1. Включете фурната на 180 C° без вентилатор.

2. Разтопете маслото и настържете скилидката чесън през това време.

3. В малка купичка, изстискайте лимона, добавете разтопеното масло, сусамовия тахан, соевия сос и подправките. 

4. Вземете карфиола и до набодете с ножа, за да абсорбира по-добре от соса.

5. След това внимателно изсипете соса върху карфиола. 

6. Сложете карфиола за 2-3 часа да се пече във фурната като редовно го проверявайте. Ако започне да изгаря, го покрийте с алуминиево фолио. 

7. Сервирайте с накълцан магданов и се насладете.

en English
X