Кейк с кестени, тиква и орехов тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Кейк с кестени, тиква и орехов тахан

60 минути          2 порции

Ако ви се иска да приготвите апетитно, здравословно и типично есенно ястие с тахан, то това е рецептата за вас!

Рецептата изготви специално за нас Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и виртуоз в кулинарната кухня!

Съставки:

 

За Основата:

  • 30г меки фурми
  • 28г (3 броя) варени кестени
  • 20г орехов тахан
  • 50г овесено брашно/ фино смляни овесени ядки
  • 15г мед

 

За крема:

  • 100г ванилов скир
  • 25г протеин на прах ( вкус ванилия)
  • 130г пюре от тиква (варена или печена)
  • 80г пълномаслен гръцки йогурт (10%) или цедено мляко
  • Мед на вкус

Дойде време да се насладим и отдадем и на така любимите на всички ни есенни вкусове. Тази рецепта съчетава в себе си две от най-често свързваните с есента храни, а именно кестените и тиквата. А добавката от орехов тахан прави този десерт просто ве-ли-ко-ле-пен!

 

А ето и как може да си приготвите този неустоим кейк в няколко стъпки:

  1. Първо,пригответе основата като смесите съставките в блендер.
  2. Добавете фурмите и кестените и блендирайте до получаване на хомогенна смес.
  3. След това добавете меда, ореховия тахан и отново блендирайте.    
  4. Бавно прибавете и овесеното брашно, за да стане много гъста и лепкава смес.
  5. Изберете си подходяща форма за кейка и изсипете основата в нея. Хубаво я притиснете и я сложете в хладилник да стегне.
  6. Сега е време за крема- смесете всички съставки и добавете толкова мед, колкото искате.
  7. Протеинът на прах може да се пропусне в рецептата, но кремът няма да стане толкова гъст  вероятно ще се нуждае от малко агар-агар или желатин за придаване на форма. Добавете и ванилия за аромат, ако пропуснете ваниловия протеин.
  8. Ако искате да направите двуцветен кейка си- разделете сместа на две и в едната част добавете екстракт от цвекло или малко спирулина, за да придадете цвят. Могат да се използват и хранителни бои.
  9. След това развихрете въображението си и наредете двата крема по ваше желание върху основата на кейка.
  10. След 4 часа/нощ в хладилника, той ще е готов за консумация. Върви си особено добре с поръсени кокосови стърготини.