Кейк с тиква и тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Кейк с тиква и тахан

80 минути          8-10 парчета

В няколко реда по-долу споделяме с вас една по-нестандартна рецепта за кейк от тиква и тахан от тиквено семе. Рецептата изготви специално за нас- бъдещият клиничен диетолог Кристина Вавура. 

1

Продукти:

 

  • 100гр брашно по избор 
  • Бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/8 ч.л. сол
  • 100 гр настъргана тиква
  • 2 яйца
  • 35 гр фурми, предварително накиснати в топла вода
  • 50 гр кленов сироп + 3 с.л. еритритол (може да се използва и само кленов сироп)
  • 30 гр масло (гхии)
  • 70 гр тахан от тиквено семе
  • 50г кисело мляко
  • За заливката: 160гр крема сирене с 1 с.л. кленов сироп/мед (или друг подсладител по избор)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150-60 градуса без вентиралор.
  2. Пригответе си форма за печена, чието дъно се маха.
  3. Сложете хартия за печене на дъното и подмажете. Аз напръсках кокосово масло.
  4. Предварително трябва да сте накиснали фурмите в топла вода.
  5. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
  6. В блендер, сложете фурмите с малко от водичката им и блендирайте. Трябва да стане като карамел. Ако не е, започнете да добавяте другите течни съставки постепенно.
  7. Добавете разтопеното масло, тахана, кленовия сироп, киселото мляко и двата жълтъка.
  8. Блендирайте отново, докато не постигнете кремообразна структура.
  9. В друга купичка, смесете брашното, бакпулвера и еритртитола.
  10. Постепенно изсипете сухите съставки към мокрите и разбърквайте със силиконова шпатула.
  11. Разбийте белтъците на сняг.
  12. След това, бавно добавете и разбитите белтъци към другата смес. Не трябва да разбърквате твърде дълго, за да не спадне сместа.
  13. Изсипете тестото във формата за печене и сложете във фурната на 160 градуса без вентилатор за около 30-40 минути (много зависи от фурната ви). Проверявайте готовността на кекса с клечка за зъби.
  14. Докато кексът се пече, може да приготвите глазурата.
  15. Добавете крама сиренето в купа и разбъркайте с малко подсладител по избор.
  16. Оставете кекса да изстине напълно, преди да сложите глазурата.