Кокосово блонди с тахан от кашу и нахут - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Кокосово блонди с тахан от кашу и нахут

60минути        8 порции

По-долу ще откриете рецепта за кокосово блонди с тахан от кашу и нахут , щедро предоставена ни от Кристина Вавура- бъдещ диетолог и кулинарен любител. Тя ни предостави тази лесна и бърза рецепта за балансиран десерт с неустоим вкус.

Необходими продукти: 

 

280 г нахут (изцеден от консерва)

80мл мляко от спелта (или друго) 

70мл вода

50мл  тахан от кашу

25мл кокосов тахан

50мл сироп от агаве (или друг подсладител)

10г протеин на прах (ние използвахме шоколадов)

ванилова есенция

5 ароматизиращи капки ( с вкус на лешник)

1/2 ч.л. ябълков оцет

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л бакпулвер

щипка сол

50г кокосово брашно

парченца шоколад (по избор) 

Споделено за храната..

Храната е питателна, тя не е просто “добра” или “лоша”. Това е мнението на Криси за храната. В няколко реда по-отдолу тя ни споделя нейните  възприятия и отношение спрямо храната.

“Като човешки същества ние обичаме да се придържаме към идеята за черното и бялото, за доброто и злото, за ин и ян, също така имаме склоността да делим храната на “добра” и “лоша” или “здравословна” и “нездравословна”. Но аз искам просто да ви кажа, че храната е ХРАНА. И нейната цел е да ни дава енергия и сили, да поддържа тялото ни, за да може да се движим и бъдем пълноценни през целия ден. Не бива да се страхуваме от храната. Храната не бива да ни служи като морален компас.

Слагайки етикети на храната като ” добра, лоша, здравословна, нездравословна” е опростяване на науката за храненето и това не адресира сложността на връзката на хората с храната. Храната е питателна, тя не е здравословна или нездравословна. Вашият начин на хранене може да бъде здравословен и това съвсем не означава да изключим изцяло храни, определяни като “лоши” от диетата си. Това означава да консумираме питателни ястия (такива богати на витамини и минерали) и балансирано количество от всички макронутриенти (въглехидрати, мазнини и протеини).”

 

Но да се върнем към нашата рецепта. Това е един балансиран десерт, който е изненадващо лесен за приготвяне и в същото време-много вкусен. С този десерт ще си доставите истинска наслада на сетивата.

 

Начин на приготвяне на кокосовото блонди:

  1. Изцедете и измийте нахута от консервата;
  2. Загрейте фурната на 170°;
  3. В купа, смесете млякото, водата и ябълковия оцет;
  4. Поставете в блендер нахута, течността от купата и двата вида тахан и смелете до получаване на еднородна смес;
  5. Добавете сиропа от агаве, ваниловата есенция, ароматизиращите капки, содата, бакпулвера,солта,  протеина на прах и смелете отново;
  6. Накрая добавете кокосовото брашно и смелете сместа още веднъж;
  7. Начупете шоколада на малки части и добавете към сместа;
  8. Печете около 40мин на 170-180°.

Уверете се,че вашето блонди е добре изстинало преди да го разрежете и сервирате. За допълнителна сладост може да добавите още кокосов тахан или сироп от агаве върху десерта.

При мен се получиха 8 порциии, всяка съдържаща 129ккал, 6 г мазнини, 12г въглехидрати и 6г протеин. (без шоколада).

Ако тази рецепта ви е допаднала, може да последвате блога на Криси за още: https://www.kris.white.bg/index.php/recipe/