Меденки за Коледа с бадемов тахан | Theia's Tahini

коледни меденки с бадемов тахан

Коледни меденки с бадемов тахан

35минути          6-12порции

В няколко реда по-долу споделяме с вас рецепта за коледните медeнки, щедро предоставена ни от Софи от Foodie Boulevard. Тя преобрази класическата рецепта за мединки, като добави към магията нашия бадемовия тахан.

Продукти

ЗА ТЕСТОТО

3 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно

1/2ч.л. бакпулвер

1ч.л. канела

1/2ч.л. индийско орехче

1/2ч.ч. масло (или 1/2ч.ч. кокосово масло + 1/2пасиран банан за веган версия)

1/2ч.ч. мед

15 сочни обезкостени фурми

1 яйце (или 2-3с.л. семена чиа за веган версия)

3с.л. бадемов тахан Theia’s Tahini

ЗА ГЛАЗУРАТА

1 белтък

щипка бакпулвер

ксилитол на вкус

Приготвяне на коледни меденки с бадемов тахан

Коледните празници са приказно време. Семейството се събира… Смях, веселие, топлина и… мирис на коледни сладки.

Сладкишите безспорно придават допълнителна магична сила и настроение на коледния сезон. Затова и има безброй вариации и рецепти за приготвяне на сладки изкушения. Много от тях обаче са нездравословни поради наличието на големи количества захар. A ние в Theia’s Tahini вярваме, че приготвянето на здравословни сладки може не само да донесе прекрасно празнично настроение, но и да гарантира и пълна наслада за сетивата. Затова няма да изневерим на традицията и тази година също ще декорираме трапезата с коледни курабийки, но ще добавим една тайна съставка – вкус от нашите тахани.

В няколко реда по-долу споделяме с вас рецепта за коледните медeнки, щедро предоставена ни от Софи от Foodie Boulevard. Тя преобрази класическата рецепта за мединки, като добави към магията нашия бадемовия тахан.

Ето как да се сдобиете с неустоимо вкусни меденки:

  1. Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче;
  2. Добавете размекнатото масло;
  3. Пюрирайте фурмите с пасатор и заедно с меда, тахана и яйцето ги добавете към останалите продукти;
  4. Омесете хомогенно тесто на ръка;
  5. Разточете тестото и изрежете формички по избор;
  6. Печете меденките на 150-160 градуса с вентилатор за 14 – 15 мин.;
  7. За глазурата: разбийте на сняг белтъка с бакпулвера. Добавете ксилитола и бъркайте още малко;
  8. Украсете меденките с глазурата и сушени плодове по избор.