Козуначени кифлички с орехов тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Козуначени кифлички с орехов тахан

120 минути          12-14 броя

 Рецептата за тези неустомо вкусни и пухкави кифлички сътвори Кристина Вавура-бъдещ клиничен диетолог и  вуртуоз в здравословната и полезна кухня.

Съставки:

 

За козуначеното тесто:

  • 1кг брашно (козуначено бяло брашно, за да бухне качествено)
  • 40г прясна мая, а ако използвате суха- нека да е около 15г
  • 6 жълтъка
  • 2 яйца
  • 240г кафява захар (може и нормална)
  • 400мл прясно мляко (на температура около 30-40 градуса)
  • 150г масло на стайна температура (омекнало хубаво)
  • Кората на един портокал
  • Ванилия и канела (на вкус)
  • Щипка сол

 

За плънката:

  • Орехов тахан
  • Мед/агаве/кленов сироп или друго сладко по желание
  • 2 жълтъка за намазване отгоре и захар, ако искате

Приготвяне на козуначени кифлички с орехов тахан

 

Великден е един от най-светлите християнски празници. Освен със смирение, надежда и вяра, ние свързваме празника и с богатата великденска трапеза, на която освен боядисаните яйца, агнешко и великденска салата, присъства и царят на десертите- великденският козунак.

Тази година за празника решихме да ви представим една по-различна рецепта,а именно козуначени кифлички с орехов тахан, по идея на Кристина Вавура.  Вкусът им е неустоим,  а размерът им е идеален за сладък завършек на празника, без да прекаляваме.

Насладете се на рецептата и невероятния резултат. Весел празник!

 

Инструкции за приготвянето:

  1. Един или два часа преди започване на козуначените кифлички, изкарайте маслото, за да омекне хубаво. 
  2. Когато започвате, първо стоплете прясното мляко в малка тенджерка, като не прекалявате. Ако имате термометър (готварски), може да измерите 30 градуса и да махнете от котлона. Друг начин за проверка на температурата е да сложите пръста си в млякото и трябва да е леко топличко- не твърде много. 
  3. Разтворете маята във вече стопленото прясно мляко, 2 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното, за да активирате действието на маята. 
  4. Оставете да шупне. Обикновено това отнема около 20 минутки. 
  5. В отделна купа- разбийте яйцата, жълтъците и останалата захар много добре. Трябва да се получи пухкава смес.
  6. Пресейте си брашното на чиста повърхност и направете „кладенче“.
  7. Добавете солта, портокаловата кора, ванилията и канелата. 
  8. След това може да добавите млякото с маята и яйчената смес. Внимавайте с пресипването на смесите, защото все пак са доста течни и може да прелеят.
  9. Постепенно започнете да замесвате тестото. 
  10. Когато вече сте смесили брашното с течните съставки, започнете постепенно да добавяте и мекото масло към тестото. 
  11. Оставете да втаса в топло помещение за около 1 час. Може и повече, ако мислите, че има нужда от това. 
  12. Втасалото тесто няма да месите повече. 
  13. Разточете го на чиста повърхност, като се стремите да постигнете дебелина около 1 см. 
  14. Започвате да разрязвате на „триъгълничета“, за да си направите кифличките. 
  15. Добавяте ореховия тахан и меда за плънката. Може да смелите допълнително ядки и да сложите и тях. 
  16. Навийте си кифличките и ги наредете във формички за кексчета. Може и в друга форма по избор. 
  17. Пуснете фурната без вентилатор на около 100С и ги оставете там да втасат за около 30 минути. 
  18. След това намажете кифличките с разбитите жълтъци и поръсете със захар (ако искате).
  19. Печете на 170С без вентилатор