Приготвяне на козуначени кифлички с орехов тахан
Великден е един от най-светлите християнски празници. Освен със смирение, надежда и вяра, ние свързваме празника и с богатата великденска трапеза, на която освен боядисаните яйца, агнешко и великденска салата, присъства и царят на десертите- великденският козунак.
Тази година за празника решихме да ви представим една по-различна рецепта,а именно козуначени кифлички с орехов тахан, по идея на Кристина Вавура. Вкусът им е неустоим, а размерът им е идеален за сладък завършек на празника, без да прекаляваме.
Насладете се на рецептата и невероятния резултат. Весел празник! 
Инструкции за приготвянето:
- Един или два часа преди започване на козуначените кифлички, изкарайте маслото, за да омекне хубаво.
- Когато започвате, първо стоплете прясното мляко в малка тенджерка, като не прекалявате. Ако имате термометър (готварски), може да измерите 30 градуса и да махнете от котлона. Друг начин за проверка на температурата е да сложите пръста си в млякото и трябва да е леко топличко- не твърде много.
- Разтворете маята във вече стопленото прясно мляко, 2 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното, за да активирате действието на маята.
- Оставете да шупне. Обикновено това отнема около 20 минутки.
- В отделна купа- разбийте яйцата, жълтъците и останалата захар много добре. Трябва да се получи пухкава смес.
- Пресейте си брашното на чиста повърхност и направете „кладенче“.
- Добавете солта, портокаловата кора, ванилията и канелата.
- След това може да добавите млякото с маята и яйчената смес. Внимавайте с пресипването на смесите, защото все пак са доста течни и може да прелеят.
- Постепенно започнете да замесвате тестото.
- Когато вече сте смесили брашното с течните съставки, започнете постепенно да добавяте и мекото масло към тестото.
- Оставете да втаса в топло помещение за около 1 час. Може и повече, ако мислите, че има нужда от това.
- Втасалото тесто няма да месите повече.
- Разточете го на чиста повърхност, като се стремите да постигнете дебелина около 1 см.

- Започвате да разрязвате на „триъгълничета“, за да си направите кифличките.
- Добавяте ореховия тахан и меда за плънката. Може да смелите допълнително ядки и да сложите и тях.
- Навийте си кифличките и ги наредете във формички за кексчета. Може и в друга форма по избор.
- Пуснете фурната без вентилатор на около 100С и ги оставете там да втасат за около 30 минути.
- След това намажете кифличките с разбитите жълтъци и поръсете със захар (ако искате).
- Печете на 170С без вентилатор