Лешникови тарталетки - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Лешникови тарталетки

30 минути          3-4 броя

Кристина Вавура, бъдещ клиничен диетолог и кулинарен виртуоз, продължава да ни изкушава и предизвиква със своите здравословни, но в същото време убийствено вкусни рецепти. В няколко реда по-долу тя ни представя своята версия за сладко и балансирано изкушение, което е подходящо за прекрасен старт на деня.

Съставки:

 

За основата:

 

  • 100г овесено брашно (смлени овесени ядки)
  • 25г лешници, смлени в блендер
  • 25г разтопено кокосово масло
  • 25г мед

За крема:

 

  • 200г кокосово мляко от кенче
  • 50г черен шоколад
  • 40г лешников тахан Theia§s Tahini
  • 25г шоколадов протеин на прах
  • Ванилия

Лесен, бърз и превъзходен десерт за прекрасно начало на деня или за следобедната почивка. Лешниковият ни тахан допълва и обогатява вкуса на тарталетките, а в същото време е и полезен, и здравословен. Наследете се на рецептата в няколко кратки стъпки по-долу:

 

Метод  на приготвяне:

  1. Блендирайте овесеното брашно и лешниците, докато разтапяте кокосовото масло (внимавайте да не прегори).
  2. Добавете маслото и меда и блендирайте до получаването на сместа. Ако се получи много гъсто, може да добавите и 1-2 с.л. мляко (по избор).
  3. Разтелете получената основа във форма за тарт (може и малки формички) и изпечете за около 10 минути на 160 градуса, като внимавате да не загорите или пресушите основата.    
  4. Извадете от фурната и оставете да се охлади, докато подготвяте и крема.
  5. Измийте си блендера от основата и смесете всички съставки  (освен шоколада) за крема.
  6. На водна баня, разтопете шоколада и добавете и него към сместа за крема.
  7. Разпределете крема в мини тарталетките си/тарта. При мен лично остана още крем и просто го сложих в силиконови формички за кексчета и го оставих да стегне. Става като доста приятен мус, дори и без основата на тарта.
  8. Оставете в хладилника, докато стегнат.
  9. Декорирайте както желаете и се насладете на лешниковото превъзходство.