Орехови меденки с тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Орехови меденки с тахан

60 минути      12-15 броя

Една позната бабина рецепта, любима на малки и големи, а в добавка с нашия тахан-вкусът става още по-наситен и завършен. Рецептата изготви специално за нас бъдещият клиничен диетолог- Кристина Вавура.

Необходими продукти

 

Продукти за тестото:

  • 500г брашно
  • 6 с.л. мед (пълни)
  • 5г канела
  • 2-3 капки оцет
  • 1 ч.л. сода
  • 2 яйца
  • 62г масло
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
Продукти за плънката:
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 125 г масло
  • 1/2 ч.ч. сусамов тахан (или орехов тахан)
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи
Зимата е любимият ни сезон за приготвяне на сладки печива. Сгушени на топло пред камината с чаша горещо кафе или чай, тези меденки са перфектната добавка към съботната ни следобедна фика.  (Фика (на шведски: fika, произношение: [фиика]) е традиция в Швеция за пиене на кафе, придружено от сладкиши и сандвичи.) Рецептата не е трудна, а резултатът е зашеметяващ. Препоръчваме ви да я изпробвате ВЕДНАГА!

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180С с вентилатор.
  2. Направете тестото, като смесите всички съставки.
  3. Намаслете ръцете си и направете малки топчета.
  4. Леко притиснете всяко топче върху хартия за печене, така че да се получи форма, подобна на 1/2 френски макарони.
  5. Наредете топчетата на 1-2см разстояние.
  6. Изпечете топчетата.
  7. Издълбайте ги, докато са топли, защото после не става.
  8. Трохите от издълбаването се смесват с орехите, тахана, маслото и затопленото мляко.
  9. С полученият крем пълните меденките и ги слепвате 2 по 2.
  10. Може да се направи и шоколадова глазура от 1 шоколад и 1-2 с.л. Кокосово масло. Потапяте меденките до половината
  11. Когато престоят стават по-вкусни и меки!