Пикантни кифлички с тахан от тиквено семе - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Пикантни кифлички без брашно

с тахан от тиквено семе

60минути          5 броя

Рецепта за пикантни кифлички с тахан от тиквено семе. Бързи, лесни за приготвяне и пухкави нисковъглехидратни кифлички подходящи както като добавка към всяко ястие, така и като снак със следобедното кафе. Насладете се на рецептата, любезно предоставена ни от бъдещия клиничен диетолог и кулинарен любител- Кристина Вавура.

Необходими продукти:

 

  • 4 яйца на стайна температура
  • 3/4 ч.ч. тахан от тиквено семе 
  • 5-6  сушени домата
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л сол
  • 1 с.л. чубрица
  • ванилова есенция 
  • 5 чери домата

 

Коментар на автора…

 

Тези пикантни кифлички ще изчезнат за секунди! Те са бързи и лесни за приготвяне и могат да бъдат перфектна добавка към вашето ястие, ако се придържате към нисковъглехидратно хранене. Имайте в предвид обаче, че кифличките са богати на мазнини, които са чудесни за нашата ендокринна система, но също така са и доста калорични. Също са подходящи за домашна храна, която може да вземете с вас на работа или извън дома, тъй като не заемат много място, а в същото време са много хранителни.

 

Нека да се запознаем и с хранителните предимства на тази рецепта: 

 

  • Яйца

Яйцата имат богат хранителен профил и съдържат много от основните витамини и минерали като калции, калий, селен, лутеин и зеаксантин, фолати, витамини А, В, Е и К (Marengo 2019). Тези микронутриенти поддържат имунната система, очите, кожата и мозъка. Както белтъкът, така и жълтъкът съдържат висококачествен протеин, който помага за поддържането и възстановяването на телесните тъкани, включително мускулите на човек (Marengo 2019). Освен това, някои изследвания твърдят, че консумацията на протеини води до ситост и може да намали желанието за лека закуска след хранене. По този начин спомагаме за отслабването и поддържането на постоянни килограми.Освен това консумацията на яйца може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като те съдържат холин. Холинът играе ключова роля за разграждането на определена аминокиселина (хомоцистеин), която може да допринесе за развитието на някои сърдечно-съдови проблеми (Oen-Hsiao 2020).

 

  • Тахан от тиквено семе

Смята се, че тиквените семки са бигати на  хранителни вещества, калории, мазнини, протеини и фибри. Те съдържат предимно полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, както и много витамини и минерали като всички витамини В, витамин С, витамин Е, витамин К, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, цинк. (Garg 2020).

Поради  наличието на витамин Е и каротеноидите в тиквените семки, се смята, че те имат антиоксидантен потенциал, който помага за намаляване на възпалителните процеси и защита срещу оксидативен стрес (Patel 2013),

Освен това тиквените семки могат и да защитават сърцето поради техния антиоксидантен потенциал и съдържание на магнезий. Този минерал помага за намаляване на високото кръвно налягане и понижава LDL и триглицеридите в кръвта (Olatunji and Soladoye 2007; Rosanoff 2005). Богатият на фибри профил на семената също намалява нивата на „лошия“ холестерол.

Има многобройни проучвания, доказващи връзката между консумацията на цинк и плодовитостта при мъжете, тъй като цинкът увеличава производството на тестостерон и следователно – качеството и количеството на сперматозоидите (Fallah, Mohammad-Hasani and Colagar 2018).

Имайте предвид, че таханът от тиквени семки е в концентрирана форма и е богат на калории, което може да доведе до наддаване на тегло, ако не се консумира умерено. Обърнете внимание на алергичния потенциал на семената – ако проявите симптоми като главоболие, сърбеж, обриви, затруднено дишане след консумацията му – незабавно се свържете с личния си лекар.

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180ºЦ. без вентилатор.
  2. Отделете белтъците от жълтъците.
  3. В блендер, добавете жълтъците и половината от тахана и смелете.
  4. Добавете остатъка от тахана и ваниловата есенция.
  5. В купа, смесете киселото мляко и содата бикарбонат, докато се активира. Сместа трябва да удвои размера си.
  6. Докато чакате, разбийте белтъците на сняг.
  7. Добавете активираната сода в блендера заедно със сушентие домати. Смелете отново.
  8. Добавете всички подправки. Смелете отново до достигане на хомогенна смес.
  9. След това постепенно добавете белтъците към сместа с вилица ( не смесвайте с блендера).
  10. След като получите гладка и равна смес, намажете със зехтин форма за печене (по ваш избор) и изсипете сместа в нея.
  11. Нарежете чери доматите на половина и ги поставете отгоре.
  12. Печете около 40 минути без вентилатор или докато кифличките станат златисти.
  13. След като извадите кифличките от фурната ги покрийте с кърпа, за да се запазят меки и топли. Приятен апетит!

Може да откриете рецептата на английски език на: https://www.kris.white.bg/index.php/recipe/flourless-savoury-buns/

Oще от блога 

Copyright © 2016 Blicca Themes. All rights reserved.