Пикантни кифлички без брашно
с тахан от тиквено семе
60минути 5 броя
Рецепта за пикантни кифлички с тахан от тиквено семе. Бързи, лесни за приготвяне и пухкави нисковъглехидратни кифлички подходящи както като добавка към всяко ястие, така и като снак със следобедното кафе. Насладете се на рецептата, любезно предоставена ни от бъдещия клиничен диетолог и кулинарен любител- Кристина Вавура.
Тези пикантни кифлички ще изчезнат за секунди! Те са бързи и лесни за приготвяне и могат да бъдат перфектна добавка към вашето ястие, ако се придържате към нисковъглехидратно хранене. Имайте в предвид обаче, че кифличките са богати на мазнини, които са чудесни за нашата ендокринна система, но също така са и доста калорични. Също са подходящи за домашна храна, която може да вземете с вас на работа или извън дома, тъй като не заемат много място, а в същото време са много хранителни.
Яйцата имат богат хранителен профил и съдържат много от основните витамини и минерали като калции, калий, селен, лутеин и зеаксантин, фолати, витамини А, В, Е и К (Marengo 2019). Тези микронутриенти поддържат имунната система, очите, кожата и мозъка. Както белтъкът, така и жълтъкът съдържат висококачествен протеин, който помага за поддържането и възстановяването на телесните тъкани, включително мускулите на човек (Marengo 2019). Освен това, някои изследвания твърдят, че консумацията на протеини води до ситост и може да намали желанието за лека закуска след хранене. По този начин спомагаме за отслабването и поддържането на постоянни килограми.Освен това консумацията на яйца може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като те съдържат холин. Холинът играе ключова роля за разграждането на определена аминокиселина (хомоцистеин), която може да допринесе за развитието на някои сърдечно-съдови проблеми (Oen-Hsiao 2020).
Смята се, че тиквените семки са бигати на хранителни вещества, калории, мазнини, протеини и фибри. Те съдържат предимно полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, както и много витамини и минерали като всички витамини В, витамин С, витамин Е, витамин К, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, цинк. (Garg 2020).
Поради наличието на витамин Е и каротеноидите в тиквените семки, се смята, че те имат антиоксидантен потенциал, който помага за намаляване на възпалителните процеси и защита срещу оксидативен стрес (Patel 2013),
Освен това тиквените семки могат и да защитават сърцето поради техния антиоксидантен потенциал и съдържание на магнезий. Този минерал помага за намаляване на високото кръвно налягане и понижава LDL и триглицеридите в кръвта (Olatunji and Soladoye 2007; Rosanoff 2005). Богатият на фибри профил на семената също намалява нивата на „лошия“ холестерол.
Има многобройни проучвания, доказващи връзката между консумацията на цинк и плодовитостта при мъжете, тъй като цинкът увеличава производството на тестостерон и следователно – качеството и количеството на сперматозоидите (Fallah, Mohammad-Hasani and Colagar 2018).
Имайте предвид, че таханът от тиквени семки е в концентрирана форма и е богат на калории, което може да доведе до наддаване на тегло, ако не се консумира умерено. Обърнете внимание на алергичния потенциал на семената – ако проявите симптоми като главоболие, сърбеж, обриви, затруднено дишане след консумацията му – незабавно се свържете с личния си лекар.
Може да откриете рецептата на английски език на: https://www.kris.white.bg/index.php/recipe/flourless-savoury-buns/
Copyright © 2016 Blicca Themes. All rights reserved.