Протеинови таханени топчета - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Протеинови топчета с тахан от тиквено семе

10минути          18-20 броя

Тези таханени топчета са наситени с фибри, протеин и въглехидрати, за да се чувствате сини, доволни и енергични. Рецептата за тях е щедро предоставена ни от Кристина Вавура- бъдещ клиничен диетолог и кулинарен любител. Тя преобрази класическата рецепта за бонбони и сътвори този лесен и балансиран снак.

Продукти

 

  • 80г (1/3 чаша) тахан от тиквено семе
  • 1-2 супени лъжици мед
  • 40г ванилов протеинов прах
  • 30г черен шоколад (подсладен със стевия)

Това е перфектният снак, когато искате да си хапнете нещо набързо преди или след тренировка или когато настъпи следобедния спад в енергията.

Какви са техните ползи?

Таханените топчета са подсладени с мед и не съдържат добавени захари или брашно. И въпреки това са чудесни на вкус.

Тиквени семки 

Тиквените семки са отличен източник на много нутриенти като полиненаситени мастни киселини, магнезий, калий и калций. 

Някои изследвания твърдят,че полиненаситените мастни киселини в тиквените семки съдържат широк спектър от полезни хранителни вещества – стерини, сквален и токофероли (Ryan et al. 2007).

Магнезий

Консумацията на магнезий е свързана с по-голяма костна плътност, което означава, че може да намали шанса за остеопороза при жените след менопаузата (NIH 2021). Някои проучвания твърдят, че 100 mg / Mg дневно (от източник на храна) могат да намалят шанса за диабет тип 2 с 15%, докато ниската консумация на магнезий има потенциал да влоши секрецията на инсулин (Felman 2018; NIH 2021).

Тиквените семки също съдържат Витамин Е, което е страхотен имуностимулант. Витамин Е помага за поддържане на оптималната функция на имунните реакции и предпазва от някои инфекциозни заболявания. Витамин Е е добре известен антиоксидант, което означава, че предпазва тялото от свободни радикали, които могат да увредят здравите клетки в тялото (Lee and Han 2018). Освен това цинкът и селенът имат противовъзпалителни и антиалергични свойства, което означава, че и двата микроелемента повишават имунитета (Wessels, Maywald и Rink 2017; Huang, Rose и Hoffmann 2012).

Мед

Обикновено се казва, че медът предлага следните ползи за здравето (Samarghandian, Farkhondeh и Samini 2017):

  • антибактериално действие
  • ефект на заздравяване на рани
  • диетични антиоксиданти
  • противовъзпалителни ефекти

Протеин на прах 

Протеинът на прах придоби голяма популярност като хранителна добавка, осигуряваща основни макронутриенти, които помагат за изграждането на мускули, възстановяването на тъканите и производството на ензими (Butler 2018). Има много проучвания, които намират връзка между консумацията му и загубата на тегло и мускулния тонус при хора с наднормено тегло или затлъстяване (Wirunsawanya et al. 2018).

Тъмен шоколад

Чистият тъмен шоколад (повтарям чист – без добавена захар и мляко) има много ползи за здравето. Какаото съдържа флаваноли, които са растителни химикали, известни със своя защитен ефект върху сърцето. Те подпомагат производството на азотен оксид (NO) във вътрешната лигавица на кръвоносните съдове (наречен ендолетий), който отпуска кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. По този начин намалява кръвното налягане (Fisher et al. 2003).

Освен това е богат на: желязо, мед, магнезий, цинк и фосфор.

 

Указания:

  1. В голям кухненски робот, снабден с острие тип„S“, смесете тахана от тиквено семе с протеина на прах и меда.
  2. Разбъркайте сместа, докато достигнете приятна хомогенна текстура.
  3. Загребете от тестото с лъжица и оформете малки купчинки (може и с ръце) и ги поставете върху чиния или хартия за печене, за да предотвратите залепването.
  4. Оваляйте топчета между ръцете си.
  5. Поставете готовите топчета във фризер, докато приготвите шоколада.
  6. Разтопете шоколада на водна баня.
  7. След като разтопите шоколада, може да извадите топчетата от фризера и да ги овалвате в разтопения шоколад.
  8. Извадете внимателно с вилица топчетата от шоколада и ги поставете в чиния. 
  9. Шоколадът ще се втвърди веднага,затова ако искате да добавите  кокосови стърготини, ги поставете веднага след като извадите топчетата от шоколада. 
  10. Съхранявайте в хладлник.
en English
X