Бавно печен патладжан и тиквичка с рикота и тахан - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Бавно печен патладжан и тиквичка с рикота и тахан

140 минути          4-6 порции

Ако ви се иска да приготвите апетитно, здравословно и солено ястие с тахан, то това е рецептата за вас!

Рецептата изготви специално за нас  Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и виртуоз в кулинарната кухня!

Необходими продукти:

 

– 1 патладжан, нарязан на тънко
– 1 тиквичка, нарязана на тънко
– 200мл (или повече) доматен сос/сок
– 1/2 главичка лук и 2 скилидки чесън
– Сол, пипер, червен пипер, мащерка (на вкус)
– 20г сусамов тахан
– 100г рикота
– Зехтин

Начин на приготвяне на рататуи с тахан и рикота

 

1. Нарежете зеленчуците на тънки резени. Подгответе патладжана предварително като го поръсите със сол и го оставите минимум час, за да се махне горчивината.
2. След това попийте внимателно патладжана.
3. Вземете тавичка и на намажете дъното с малко от доматовия сос и зехтин.
4. Наредете зеленчуците по ваше желание. Аз редувах патладжан с тиквичка (като рататуи)
5. Поръсете с малко сол, пипер и зехтин.

6. Завийте с алуминиево фолио и сложете във фурната на 150-60 градуса за 1-2 часа.   
7. Подгответе соса. Вземете малка тенджерка.
8. Задушете нарязаният лук и чесън с малко зехтин.
9. Добавете доматения сос, подправките и бъркайте за около 2-3 минути.
10. Добавете тахана и рикотата.
11. Извадете зеленчуците от фурната. Трябва да са добре омекнали.
12. Залейте равномерно със соса.
13. Покрийте отново с фолиото и пуснете фурната на 200С докато зеленчуците не се сготвят напълно.
14. След това махнете фолиото и запечете според предпочитанията си.
15. Сервирайте с прясна мащерка и още тахан, по желание