Блеснете като домакини и изненадайте вашите гости с тази рецепта за солен чийзкеийк. Авторската рецепта любезно ни предостави клиничният диетолог Кристина Вавура.
1
Продукти
35гр бадемов тахан
120гр крекери със сусам или други по избор
30гр масло (гхии)
25гр оризовки с чиа
200гр (light) крема сирене
200гр цедено мляко
пресен спанак
подправки- умами, сол
Метод на приготвяне:
Блиндирайте бадемовия тахан, разтопеното масло, крекерите и оризовките, докато не се получи гъста лепкава смес.
Пригответе си форма за чийзкейк (с махащи се страни).
Сложете фолио/хартия на дъното и разпределете основата на кейка, като натискате отгоре, за да се получи плътно притиснато.
Сложете формата във фризера.
Измийте си блендера и добавете съставките за крема- крема сиренето, цеденото мляко, умами подправката, малко сол на вкус (и по желание други подправки). Правила съм го със сушени домати и също става страхотно.
Извадете формата от фризера.
Разпределете половината крем, а другата половина блиндирайте с пресния спанак, за да стане зелено.
Разпределете и зеления крем отгоре.
Оставете да стегне във фризера за около 30 минути/1 час, а след това в хладилника.