Суров чийзкейк с кокосов тахан и спирулина - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Суров чийзкейк с кокосов тахан и спирулина

25 минути          8 порции

Рецепта за бърз, лесен и здравословен суров чийзкейк с кокосов тахан и спирулина. Освен със свежата си визия и неповторим кокосов вкус, този десерт ще впечатли любителите на здравословното хранене и с високото съдържание на протеин в него. Насладете се на рецептата, любезно предоставена ни от бъдещия клиничен диетолог и кулинарен любител- Кристина Вавура.

Необходими продукти:

За основата: 

  • 60г (несолени)оризовки
  • 50г кокосов тахан
  • 50г (меки) фурми
  • 5 ароматни капки (с лешников вкус)
  • 50мл мляко от шам-фъстък ( или друго ядково мляко) 

За крема: 

  • 300г сирене рикота
  • 300г 2% гръцки йогурт
  • Желатин ( или агар-агар)
  • 50г мед ( или друг подсладител)
  • 7-8 ароматни капки (лешник) (или още малко подсладител + ванилова есенция)
  • 25г протеин на прах, с ванилов вкус

За зеления крем: 

  • 5г спирулина 

Няколко думи от автора…

Храната е голяма част от нашето здраве- както менталното, така и физическото. Затова трябва да включваме голяма гама от храни, богати на хранителни вещества и доставящи ни удоволствие, за да снабдим тялото си с онова, което му е нужно, като същевременно задоволяваме и вкусовите си предпочитания.

Млечните продукти например могат да бъдат полезни за укрепване на костната система и за това да ни дадат енергия, макро- и микронутриенти. Млечните продукти са основната съставка на любимия ми десерт- чийзкейк. Обикновено закупените чийзкейкове съдържат високомазнинни млечни продукти с високо процентно съдържание на наситени мастни киселини. Въпреки че те са есенциални за нашето хормонално здраве, някои хора с висок сърдечно-съдов риск трябва да се опитат да ги ограничат. Затова рецептата е модифицирана за именно такива хора.

Освен това, не съдържа добавена захар (освен малкото количество мед), тъй като нейния гликемичен индекс е висок, което определено трябва да се избягва при диабетни състояния и инсулинова резистентност.

Този чийзкейк всъщност съдържа сравнително високо количество протеин, особено в сравнение с други десерти. Само едно парче има около 30г протеин. Проучвания показват, че този макронутриент е един от най-засищащите, защото намалява хормона на глада- грелин, и увеличава нивата на пептида YY, което води до усещането на ситост. Има многобройни други ползи, но да се върнем към рецептата.

За основата използвах оризовки, кокосов тахан, фурми, капки с вкус, ядково мляко. В крема има смес от 2 млечни продукта- рикота и нискомаслен гръцки йогурт.

Превод на рецептата на английски език може да откриете на: www.kris.white.bg

А сега да преминем и към приготвянето на суровия чийзкейк с кокосов тахан и спирулина, а ето ги и стъпките:

За основата:

  1. Използвайки блендер, смелете оризовките с кокосовия тахан, млякото и фурмите до достигането на хомогенна лепкава смес.
  2. Покрийте с хартия за печене формата за торта с подвижно дъно.
  3. Нежно притиснете с ръце лепкавата смес по дъното на тавичката, така че се получи стегната и равна основа. 
  4. Поставете основата в хладилник докато приготвите крема. 

Зa крема:

  1. Смесете рикотата, меда, гръцкия йогурт, протеина на прах и ароматните капки. 
  2. Разтворете желатина на водна баня ( прочетете инструкциите на опаковката, тъй като всеки вид желатин е различен).
  3. Внимателно добавете няколко лъжици от крема към разтопения желатин и бъркайте енергично. Повторете тази стъпка няколко пъти докато желатинът се абсорбира напълно в сместа.

За зеления крем: 

  1. Отделете половината от крема и към него добавете спирулината. 

Построяване на чийзкейка: 

  1. Извадете основата от хладилника. Изсипете белия крем върху основата. По желание, добавете нарязани на ситно плодове.
  2. Внимателно изсипете и зеления крем отгоре.
  3. Оставете чийзкейка в хладилник за поне 4 часа или за през нощта.
  4. След като чийзкейкът стегне, освободете го от формата и декорирайте по желание.