Есента е типичният сезон за печива, сладки и солени (било то и сурови) десерти. Постепенно започваме да прекарваме все повече време вкъщи, сгушени на топло пред камината с чаша кафе или горещ шоколад. Стремим се да ви представяме различни здравословни рецепти, с които да разнообразявате малко по-сивите ноемврийски дни. Насладете се на този чуден десерт и го споделете с приятна компания.
А ето ги и необходимите съставки:
- 50г овесено брашно
- 28г кокосово брашно
- 15г растителен протеин на прах с вкус на шоколад
- 45г мед
- 15мл кокосово масло, разтопено
- 160г тахан от орехи/лешници
- 15мл мед
- 40г черен шоколад
- 45мл мляко по избор (най-хубаво става с пълномаслено мляко или кокосово мляко от кенче)
Метод на приготвяне:
- В купа смесете овесеното и кокосовото брашно, заедно с протеина на прах. Добавете меда, който е препоръчително да е течен.
- След това добавете и разтопеното кокосово масло.
- Разбърквайте, докато се смесят добре и и се получи консистенцията на меко тесто.

- Вземете си подходяща форма, но ви препоръчвам да сложите и хартиени формички, за да може да извадите блондидата по-лесно.
- Разпределете равномерно “тестената” смес във формите и притиснете хубаво. Сложете във фризера, докато приготвяте и останалите слоеве.
- Вземете си друга купа и добавете тахана и меда. Бъркайте усилено, докато не се получи лепкава смес. Може да използвате и блендер, ако ви е по-лесно.
- Извадете от фризера формичките и разпределете равномерно и тахановия слой.
- След това върнете във фризера, докато приготвяте шоколадовия ганаш.
- В малко джезве или тенджерка добавете млякото, което сте избрали, както и тъмния шоколад.
- Бъркайте непрекъснато, за да не загори.
- Извадете от фризера формата и залейте с ганаша.
- Върнете в хладилника и охладете добре преди да извадите блондитата.