Високопротеиново тирамису - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Високопротеиново тирамису

10 минути          1 порция

Кристина Вавура, бъдещ клиничен диетолог и кулинарен виртуоз, продължава да ни изкушава и предизвиква със своите здравословни, но в същото време убийствено вкусни рецепти. В няколко реда по-долу тя ни представя своята версия за сладко и балансирано изкушение, което е подходящо за прекрасен старт на деня.

Необходими продукти 

 

5-6 бишкоти (около 30г)

50г сирене рикота

12г протеин на прах ( с вкус ванилия)

Няколко капки стевия (или друг подсладител като кленов сироп или кокосова захар)

50г гръцки йогурт (2%)

50г маскарпоне

Ванилова есенция

1 кафе (горещо) + няколко капки стевия или друг подсладител и ликьор по желание

 

За соса с лешников тахан

Кленов сирок

10г лешников тахан 

Мляко (по избор) 

 ☕️Десерт за закуска-звучи примамливо нали? 

Това не е рецепта за типично тирамису, а по скоро съдържа  някои от компонентите на тирамисуто- бишкоти потопени в кафе и слоееве с рикота, маскарпоне и моя авторски сос от лешников тахан. Също така добавих и няколко високо-протеинови съставки, за да стане по-балансиран и засищащ този десерт. 

Въпреки,че тирамисуто се определя като десерт, то е напълно в реда на нещата да се консумира по всяко време на деня, било то и за закуска. То съдържа всички макронутриенти в балансирани количества. Въглехидратите, мазнините и протеина, консумирани сутрин поддържат нивото на ситост за по-дълго и намалят шанса от прекалена консумация на захар и сладко по-късно през деня.

 

? А ето ги и необходимите продукти за една порция тирамису:

  • 5-6 бишкоти (около 30г)
  • 50г сирене рикота
  • 12г протеин на прах ( с вкус ванилия)
  • Няколко капки стевия (или друг подсладител като кленов сироп или кокосова захар)
  • 50г гръцки йогурт (2%)
  • 50г маскарпоне
  • Ванилова есенция
  • 1 кафе (горещо) + няколко капки стевия или друг подсладител и ликьор по желание

За соса с лешников тахан:

  • Кленов сирок
  • 10г лешников тахан 
  • Мляко (по избор) 

 

??‍?Начин на приготвяне:

  1. Първо пригответе крема като смесите всички съставки. Може да добавите няколко капки вода или мляко, за да получите перфектната текстура. 
  2. След това направете кафето и добавете подсладителя по избор.
  3. Пригответе си съд, в който ще поставите вашето тирамису.
  4.  Начупете бишкотите на половина, потопете ги  за кратко в кафето ( внимавайте, защото са много крехки и се разпадат бързо) и оформете първия си слой.
  5. След това добавете половината от соса с тахан и половината от кремообразната текстура.
  6. Поставете още един слой от бишкоти, потопени в кафе и изсипете останалия крем.
  7.  Посипете с какао на прах и остатъка от соса с тахан.
en English
X