кекс с моркови и лешници и бадемов тахан

Кекс с моркови, лешници и бадемов тахан

Защо да изберем тази рецепта на кекс с моркови, лешници и бадемов тахан?

Кексът с моркови е класически десерт, който се радва на популярност по целия свят. В нашата версия добавяме лешници и бадемов тахан, които придават уникален вкус и текстура на традиционната рецепта. Тази комбинация от съставки не само обогатява вкусовите качества на кекса, но също така го прави по-здравословен и питателен. Лешниците са богати на витамини и минерали, а бадемовият тахан е отличен източник на протеини и здравословни мазнини.

Необходими продукти

Основни съставки:

  • 2 моркова, настъргани на едро
  • 3 ч.ч. бадемово брашно
  • 2 с.л. какао
  • 200 мл ядково мляко
  • ½ ч.ч. кокосово масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. бадемов тахан

Допълнителни съставки за глазурата:

  • Плодов скир
  • Пресни плодове по избор

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Подготовка на фурната и формата

Загрейте фурната до 180°C. Намажете с масло и набрашнете форма за кекс или използвайте хартия за печене, за да предотвратите залепване.

Стъпка 2: Смесване на сухите съставки

В голяма купа смесете бадемовото брашно, какаото и бакпулвера. Разбъркайте добре, за да се комбинират равномерно.

Стъпка 3: Приготвяне на мокрите съставки

В друга купа разтопете кокосовото масло на водна баня и го оставете да се охлади леко. След това добавете ядковото мляко, бадемовия тахан и настърганите моркови. Разбъркайте добре.

Стъпка 4: Комбиниране на съставките

Постепенно добавете мокрите съставки към сухите, като разбърквате внимателно, за да избегнете прекомерно смесване. Уверете се, че всички съставки са добре комбинирани.

Стъпка 5: Печене

Изсипете тестото във формата за кекс и го поставете в предварително загрятата фурна. Печете около 45 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.

Стъпка 6: Глазура

След като кексът се охлади, можете да нанесете глазурата по желание. Използвайте плодов скир и пресни плодове за декорация. Това ще придаде свежест и допълнителен вкус на вашия десерт.

Стъпка 7: Сервиране

Оставете глазурата да стегне преди сервиране. Можете да украсите кекса с допълнително нарязани лешници или настъргани моркови за по-атрактивен вид.

Този кекс с моркови и лешници и бадемов тахан е идеален за закуска или следобедна закуска. Той е не само вкусен, но и здравословен, благодарение на богатството от полезни съставки. Опитайте тази рецепта и се насладете на уникалния вкус и текстура, които тя предлага!

Ако Ви е харесало нашето предложение за кекс с моркови и лешници и бадемов тахан  разгледайте и нашата кулинарна страница с много рецепти с тахан.

Comments are closed.