60 минути 8-10 филийки
Щастливи сме да споделим eдна рецепта за неустоимо вкусно, сладко и свежо руло с боровинки и тахан. Рецептата за този изключителен десерт, сътвори за нас Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и вуртуоз в здравословната и полезна кухня.
Необходими съставки
1 с.л. бакпулвер/сода
4 яйца
40 г орехов тахан Theia’s tahini
40 г лешников тахан Theia’s tahini
50 г протеин на прах (с вкус банан)
120-130 г замразени боровинки или други горски плодове
Подсладител по избор
Както може би сте забелязали повечето от рецептите, които ви представяме не отнемат дълго време за приготвянето им. И тази е една от тях.
Още повече, ако се опитвате да намалите консумацията на брашно, това сладко изкушение е само за вас.
Това боровинково таханено руло е едновременно сладко и свежо, но не прекалено,затова може да добавите допълнително количество подсладител, за да го направите още по-сладко.
Ако имате по-специфични диетични нужди, това руло е:
Подходящо за палео диета;
Подходящо за кето режим;
Подходящо за “кандида” диета;
Без добавена рафинирана захар;
Без глутен;
С високо съдържание на протеин и ниско на въглехидрати;
Без млечни продукти.
А ето ги и необходимите съставки:
4 яйца на стайна температура: разделете жълтъците от белтъците
120-130г замразени или пресни боровинки
50г бананов протеин на прах ( може и всеки друг вкус, а може да замените протеина на прах с 50г брашно от елда
40г орехов тахан и 40г лешников тахан
1 с.л. Бакпулвер/сода
Подсладител по избор (аз използвах 15г ксилитол)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 180⁰.
Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте белтъците докато станат на сняг
Смесете останалите съставки внимателно ( без боровинките и белтъците) докато сместа стане гладка и еднородна.
Внимателно добавете боровинките с лъжица към останалите съставки.
След това внимателно добавете и разбитите белтъци.
Изсипете сместа в форма за печене на хляб (подмазнена с кокосово масло).
По избор: отгоре поставете шоколадови топчета за украса.
Печете приблизително 30-45 минути без вентилатор.
Извадете от фурната и изчакайте да изстине преди да разрежете на филийки.
След това сервирайте и се насладете.