10 минути 1 порция
Кристина Вавура, бъдещ клиничен диетолог и кулинарен виртуоз, продължава да ни изкушава и предизвиква със своите здравословни, но в същото време убийствено вкусни рецепти. В няколко реда по-долу тя ни представя своята версия за сладко и балансирано изкушение, което е подходящо за прекрасен старт на деня.
Необходими продукти
5-6 бишкоти (около 30г)
50г сирене рикота
12г протеин на прах ( с вкус ванилия)
Няколко капки стевия (или друг подсладител като кленов сироп или кокосова захар)
50г гръцки йогурт (2%)
50г маскарпоне
Ванилова есенция
1 кафе (горещо) + няколко капки стевия или друг подсладител и ликьор по желание
За соса с лешников тахан
Кленов сирок
10г лешников тахан
Мляко (по избор)
Десерт за закуска-звучи примамливо нали?
Това не е рецепта за типично тирамису, а по скоро съдържа някои от компонентите на тирамисуто- бишкоти потопени в кафе и слоееве с рикота, маскарпоне и моя авторски сос от лешников тахан. Също така добавих и няколко високо-протеинови съставки, за да стане по-балансиран и засищащ този десерт.
Въпреки,че тирамисуто се определя като десерт, то е напълно в реда на нещата да се консумира по всяко време на деня, било то и за закуска. То съдържа всички макронутриенти в балансирани количества. Въглехидратите, мазнините и протеина, консумирани сутрин поддържат нивото на ситост за по-дълго и намалят шанса от прекалена консумация на захар и сладко по-късно през деня.
? А ето ги и необходимите продукти за една порция тирамису:
5-6 бишкоти (около 30г)
50г сирене рикота
12г протеин на прах ( с вкус ванилия)
Няколко капки стевия (или друг подсладител като кленов сироп или кокосова захар)
50г гръцки йогурт (2%)
50г маскарпоне
Ванилова есенция
1 кафе (горещо) + няколко капки стевия или друг подсладител и ликьор по желание
За соса с лешников тахан:
Кленов сирок
10г лешников тахан
Мляко (по избор)
???Начин на приготвяне:
Първо пригответе крема като смесите всички съставки. Може да добавите няколко капки вода или мляко, за да получите перфектната текстура.
След това направете кафето и добавете подсладителя по избор.
Пригответе си съд, в който ще поставите вашето тирамису.
Начупете бишкотите на половина, потопете ги за кратко в кафето ( внимавайте, защото са много крехки и се разпадат бързо) и оформете първия си слой.
След това добавете половината от соса с тахан и половината от кремообразната текстура.
Поставете още един слой от бишкоти, потопени в кафе и изсипете останалия крем.
Посипете с какао на прах и остатъка от соса с тахан.