245674491_338191211412428_6343186845221871846_n

Кейк с кестени, тиква и орехов тахан

60 минути 2 порции

Ако ви се иска да приготвите апетитно, здравословно и типично есенно ястие с тахан, то това е рецептата за вас!

Рецептата изготви специално за нас Кристина Вавура– бъдещ клиничен диетолог и виртуоз в кулинарната кухня!

Съставки:

За Основата:

30г меки фурми
28г (3 броя) варени кестени
20г орехов тахан
50г овесено брашно/ фино смляни овесени ядки
15г мед

За крема:

100г ванилов скир
25г протеин на прах ( вкус ванилия)
130г пюре от тиква (варена или печена)
80г пълномаслен гръцки йогурт (10%) или цедено мляко
Мед на вкус

Дойде време да се насладим и отдадем и на така любимите на всички ни есенни вкусове. Тази рецепта съчетава в себе си две от най-често свързваните с есента храни, а именно кестените и тиквата. А добавката от орехов тахан прави този десерт просто ве-ли-ко-ле-пен!

А ето и как може да си приготвите този неустоим кейк в няколко стъпки:
Първо,пригответе основата като смесите съставките в блендер.
Добавете фурмите и кестените и блендирайте до получаване на хомогенна смес.
След това добавете меда, ореховия тахан и отново блендирайте.
Бавно прибавете и овесеното брашно, за да стане много гъста и лепкава смес.
Изберете си подходяща форма за кейка и изсипете основата в нея. Хубаво я притиснете и я сложете в хладилник да стегне.
Сега е време за крема- смесете всички съставки и добавете толкова мед, колкото искате.
Протеинът на прах може да се пропусне в рецептата, но кремът няма да стане толкова гъст вероятно ще се нуждае от малко агар-агар или желатин за придаване на форма. Добавете и ванилия за аромат, ако пропуснете ваниловия протеин.
Ако искате да направите двуцветен кейка си- разделете сместа на две и в едната част добавете екстракт от цвекло или малко спирулина, за да придадете цвят. Могат да се използват и хранителни бои.
След това развихрете въображението си и наредете двата крема по ваше желание върху основата на кейка.
След 4 часа/нощ в хладилника, той ще е готов за консумация. Върви си особено добре с поръсени кокосови стърготини.

Tags: No tags

Comments are closed.