60 минути 12-15 броя
Една позната бабина рецепта, любима на малки и големи, а в добавка с нашия тахан-вкусът става още по-наситен и завършен. Рецептата изготви специално за нас бъдещият клиничен диетолог- Кристина Вавура.
Необходими продукти
Продукти за тестото:
500г брашно
6 с.л. мед (пълни)
5г канела
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
62г масло
1/2 ч.ч. пудра захар
Продукти за плънката:
1 ч.ч. Прясно мляко
125 г масло
1/2 ч.ч. сусамов тахан (или орехов тахан)
1/2 ч.ч. смлени орехи
Зимата е любимият ни сезон за приготвяне на сладки печива. Сгушени на топло пред камината с чаша горещо кафе или чай, тези меденки са перфектната добавка към съботната ни следобедна фика. (Фика (на шведски: fika, произношение: [фиика]) е традиция в Швеция за пиене на кафе, придружено от сладкиши и сандвичи.) Рецептата не е трудна, а резултатът е зашеметяващ. Препоръчваме ви да я изпробвате ВЕДНАГА!
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180С с вентилатор.
Направете тестото, като смесите всички съставки.
Намаслете ръцете си и направете малки топчета.
Леко притиснете всяко топче върху хартия за печене, така че да се получи форма, подобна на 1/2 френски макарони.
Наредете топчетата на 1-2см разстояние.
Изпечете топчетата.
Издълбайте ги, докато са топли, защото после не става.
Трохите от издълбаването се смесват с орехите, тахана, маслото и затопленото мляко.
С полученият крем пълните меденките и ги слепвате 2 по 2.
Може да се направи и шоколадова глазура от 1 шоколад и 1-2 с.л. Кокосово масло. Потапяте меденките до половината
Когато престоят стават по-вкусни и меки!