тахан от тиквено семе

Кейк от тиква и тахан от тиквено семе

В няколко реда по-долу споделяме с вас една по-нестандартна рецепта за кейк от тиква и тахан от тиквено семе. Рецептата изготви специално за нас клиничния диетолог Кристина Вавура.

Време за подготовка на кейка

Около 80 минути за 8-10 парчета

Необходими продукти:

  • 100 гр. настъргана тиква
  • 70 гр. тахан от тиквено семе
  • 100 гр. брашно по избор
  • Бакпулвер
  • 1/2 ч. л. канела
  • 1/8 ч. л. сол
  • 2 яйца
  • 35 гр. фурми, предварително накиснати в топла вода
  • 50 гр. кленов сироп + 3 с. л. еритритол (може да се използва и само кленов сироп)
  • 30 гр. масло (гхии)
  • 50 гр. кисело мляко
  • За заливката: 160 гр. крема сирене с 1 с. л. кленов сироп/мед (или друг подсладител по избор)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 150-60 градуса без вентиралор.
Пригответе си форма за печена, чието дъно се маха.
Сложете хартия за печене на дъното и подмажете. Аз напръсках с кокосово масло.
Предварително трябва да сте накиснали фурмите в топла вода.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
В блендер, сложете фурмите с малко от водичката им и блендирайте. Трябва да стане като карамел. Ако не е, започнете да добавяте другите течни съставки постепенно.
Добавете разтопеното масло, тахана, кленовия сироп, киселото мляко и двата жълтъка.
Блендирайте отново, докато не постигнете кремообразна структура.
В друга купичка, смесете брашното, бакпулвера и еритритола.
Постепенно изсипете сухите съставки към течните и разбърквайте със силиконова шпатула.
Разбийте белтъците на сняг.
След това, бавно добавете и разбитите белтъци към другата смес. Не трябва да разбърквате твърде дълго, за да не спадне сместа.
Изсипете тестото във формата за печене и сложете във фурната на 160 градуса без вентилатор за около 30-40 минути (много зависи от фурната ви). Проверявайте готовността на кекса с клечка за зъби.
Докато кексът се пече, може да приготвите глазурата.
Добавете крема сиренето в купа и разбъркайте с малко подсладител по избор.
Оставете кекса да изстине напълно, преди да сложите глазурата.

Ако Ви е харесало нашето предложение за кейк с тиква и тахан от тиквено семе разгледайте и нашата кулинарна страница с много рецепти с тахан.

Tags: No tags

Comments are closed.