9_800x800

Бадемов тахан – верният приятел при застудяване

Бадемов тахан – верният приятел при застудяване

Здравейте, последният път си поговорихме как се прави тахан и какви са добрите практики. Тъй като този октомври ни е бадемов, ще разгледаме в детайл бадемовия тахан. Какво се съдържа в него, за какво е полезен и как да го включим в менюто си?
Неслучайно избрахме октомври, за да ви запознаем по-добре с “умния” бадемов тахан, както и да му сложим специална промоция. Октомври е първият по-хладен месец, в който имаме нужда от повече калории и подкрепа в борбата с настинки и работния стрес. А и защо не и от компания за първите ни чаши червено вино?

Бадемовият тахан се явява идеално решение на всичките тези неща. Източник е на допълнителни – пълноценни и качествени калории. Високото му съдържание на ненаситени мазнини намалява лошия холестерол и кръвното налягане. Фибрите, на които е богат, създават усещане за ситост, а голямото количество белтъчини подсилват тялото. Интересен факт е, че консумирането на бадемов тахан води и до по-ниски нива на кръвна захар и инсулин, което е изключително важно за хора, страдащи от диабет. Чрез тези механизми бадемовият тахан предпазва панкерса и сърдечно-съдовата ни система.

Полезните съставки на тахана от бадем не свършат дотук. Той е много богат на магнезий, манган, мед и витамин Б2. Магнезият помага на тялото да се бори с работния стрес, отпуска мускулатурата и нервната система, когато сме в покой, подобрява функцията на всички процеси в тялото, включително повишава качеството на сън. Манганът и медът помагат на тялото да синтезира мощни антиоксиданти, които предпазват тялото ни от образуващите се свободни радикали. Витамин Б2 пък има ключова роля в енергийната обмяна на тялото.

Голямо впечатление ми направи и високото съдържание на витамин Е в бадемовия тахан. Този витамин има значим балансиращ ефект върху нивата на тестостерон и естроген в тялото. Това е от особено значение за хора, които тренират често, работят много и недоспиват. За нас най-големият плюс е, че е много вкусен, изцяло натурален продукт, а и чудесно си подхожда с чаша вино вечер.

Консумираме го основно сутрин със закуската си, в която присъстват малко въглехидрати, най-често от плодове или хляб от лимец, както и вечер с последното си хранене. Ако сме на път, бадемовият тахан също е част от всяко наше хранене, защото е лесен за пренасяне и консумация.

След като ви разказахме защо бадемовият тахан е верен приятел на месец октомври, отиваме да си похапнем малко от тахана на Theia’s Tahini, направете го и вие!

Tags: No tags

Comments are closed.