269076108_332019815138026_540142624997366240_n

Christmas cake

60 минути 6-8 парчета

Идеалният завършек на празничния Коледен обяд е тази ефирна торта с орехов тахан. Пухкави блатове, фина текстура и неустоим външен вид-поредното здравословно изкушение, предоставено ни от бъдещия клиничен диетолог и кулинарен виртуоз- Кристина Вавура.

Продукти
За блата:
2 яйца
10г брашно от фъстъци
20г кисело мляко + бакпулвер
20г . брашно от лимец
Шоколадови капки или друг подсладител
Сиропиране на блата с мляко и мед.
За крема:
200г рикота
100г крема сирене (light)
10г какао
Портокалови корички
20г фурми (2бр)
10г орехов тахан
3 капки шоколадов подсладител (или 1 с.л. мед)

С доза нетърпение споделяме с вас тази сладка рецепта, която може да се превърне в тема на разговор (за кулинарните ви способности и умения) за дългооо време. Със сигурност ще впечатлите гостите на Коледната си вечеря или обяд като им предложите този лек, балансиран десерт с неустоима визия. Няма повече да ви бавим, а направо минаваме към необходимите продукти и стъпките за приготвянето на Коледната торта с орехов тахан.

Приготвяне на Коледна торта с орехов тахан
За блата:
2 яйца на стайна температура
10г брашно от фъстъци
20г кисело мляко + бакпулвер
20г . брашно от лимец
Шоколадови капки или друг подсладител
Сиропиране на блата с мляко и мед.
За крема:
200г рикота
100g light крема сирене
10г какао
Портокалови корички (от 1/3 голям портокал)
20г фурми (2бр), накиснати в малко гореща вода и ром
10г орехов тахан
3 капки шоколадов подсладител (или 1 с.л. мед)

Метод на приготвяне:

Загрейте фурната си на 180С без вентилатор.
Разделете белтъци от жълтъци и разбийте белтъците на сняг в купа.
В друга купа, сложете жълтъците, подсладителя, брашното от лимец и фъстъченото брашно.
Докато бъркате сместа, в малка чашка, добавете киселото мляко с малко бакпулвер, докато шупне.
Смесете шупналото кисело мляко със брашнената смес и бавно започнете да прибавяте белтъците, без да прекалявате с бъркането, за да не спадне.
Изберете си подходяща форма за блат (като имате предвид, че ще го разрязвате на две, тоест формата трябва да е по-тясна, за да има възможност да се получи височина).
Изсипете сместа във формата и печете за около 10-15 минути, отново без вентилатор. Преди да извадите блата обаче проверете дали е напълно готов.
Оставете блата да изстине добре преди да го извадите от формата.
През това време си пригответе в една малка тенджерка мляко с мед (колкото да се разтвори меда в млякото). Тази смес ще е за да сиропирате блата.
Пригответе и крема в блендер. Смесете рикотата, крема сиренето и ореховия тахан.
След това прибавете фурмите, какаото, меда и портокаловите корички.
Блендирайте, докато фурмите не се раздробят максимално добре.
След като блата изстине, прекарайте ножа внимателно през средата, така че да го разделите на два по-тънки блата.
Сложете единият и го сиропирайте добре с млечната смес.
Разнесете крем отгоре и сложете втория блат. Сиропирайте го и него.
Изсипете остатъка от крема отгоре и със шпатулка го разнесете добре върху цялата мини торта.
Оставете в хладилник да стегне и украсете с още сушени плодове, орехи, тахан (каквото пожелаете!)
И не забравайте,че Коледа не е отрупаната с подаръци елха или изобилието от храна на трапезата. Коледа са хората около нас и духа, който те носят! Весели празници!

Tags: No tags

Comments are closed.