IMG_3011-e1606766415537

ЗА ЯДКИТЕ, ТАХАНИТЕ И БЕБЕТО

ЗА ЯДКИТЕ, ТАХАНИТЕ И БЕБЕТО

Чудите се кога е подходящият момент да предложите на вашето бебе ядки в чист вид или под формата на тахан

Все по-често към нас за съвет се обръщат майки, които искат да предложат тази иначе толкова полезна и богата на витамини и минерали храна на своите малки наследници. Затова решихме да споделим нашия опит с всички, които имат интерес към темата.

След усилено търсене на информация по темата в българската и чуждестранната литература, взехме решение да захраним 18-месечния ни син Борис с орехов тахан поради няколко причини и ето някои от тях

орехите съдържат много хранителни вещества, витамини и минерали, които са отговорни за работата на вътрешните системи на детското тяло;
минералите, открити в ядките, са много важни за бързия растеж на костите на детето;
витамините (A, C, E и K), които са част от ореховите плодове, влияят пряко върху растежа, укрепват имунната система, стимулират метаболитната активност;
витамини В1 и В6, които се съдържат в ядките на орехово дърво. необходими за развитието на мозъчната тъкан и укрепване на нервната система на детето;
орехите са типична българска ядка, която е леснодостъпна.
А сега малко по-научна информация. Супер-храните са продукти (към които се числят и ядките), които съдържат по-голямо количество от полезни вещества, като протеини, мазнини, витамини и микроелементи. Те са особено полезни за набавяне на пълноценни протеини и мазнини при вегетариански и вегански начин на хранене. Супер-храните не могат да заменят обаче разнообразното и пълноценно хранене. Те могат да бъдат само добавка към храната.

Макар че учените не са единодушни за точната възраст на захранване на бебета с ядки, според последни проучвания на Американската академия по алергология, астма и имунология, високо-алергенните храни като ядките са подходящи да бъдат представени на бебетата още след 6-месечна възраст. Късното захранване с високо-алергенните храни като соя, риба, морски дарове, ядки, млечни продукти и яйца не помага за предотвратяването на появата на алерии в бъдеще.

Ядките са силен алерген, така че много внимавайте с тях, плюс това съществува опасност и от задавяне, така че вие ще прецените дали и кога детето ви е готово за този вид храна.

Съветваме ви да бъдете особено внимателни с алергенните храни, а именно млечни продукти, соя, риба, ядки, пшеница, какао, ягоди и цитруси.
Въвеждането им трябва да става постепенно.
Въвеждането на нова храна трябва да става само при напълно здраве бебе.
Препоръчително е да започнете с една лъжичка на ден и въвеждане на една нова храна на седмица.
Смлените ядки под формата на паста или тахан са подходящи за захранване на бебето поради ниския риск от задавяне. Таханът лесно може да бъде добавен към бебешки пюрета или десерти.
Ядките, които растат на дърво като шам-фъстък, лешник, кашу, бадеми и орехи, крият по-голям риск от развитие на алергии към тях. Тяхното въвеждане е препоръчително да става след 18-месечна възраст.
Различните видове семена като сусам, тиквено семе, слънчоглед, конопено семе също са полезни, но трябва да внимавате за развиване на алергии към тях и в началото трябва дa се консумират с повишено внимание, тъй като има риск от сериозни алергични реакции.

Сусамовият тахан е много богат източник на калций.
Фъстъците и фъстъченото масло са силно алергенни храни и е добре да се избягват при малките деца поне до 3 годишна възраст.
Конопените семена макар и богати на пълноценни протеини и мазнини, също носят риск в бебешка възраст да не се усвоят добре и да дразнят червата.
Суровите смелени ядки като бадеми, орехи, кашу, лешници и ядкови млека също са много полезни, но отново трябва да се консумират с внимание за алергични реакции. Като за по-добро усвояване е добре да се накисват предварително за няколко часа.

Ако целият процес на захранване на бебето по месеци е плавен и спокоен, не би трябвало да имате проблем. Водете се по вашия мъник и няма да има опасност за неговото здраве и за вашето спокойствие. Решението, кога да захраните вашето мъниче с ядки е изцяло ваше, но не забравяйте,че най-подходящата възраст за това е между първата и третата годинка.

Надяваме се да сме ви били полезни и не забравяйте, че цялото съдържание на този уебсайт, включително медицинското мнение и всяка друга свързана със здравето информация, е само с информационна цел и не трябва да се счита за конкретна диагноза или план за лечение.

Tags: No tags

Comments are closed.