ЗА ЯДКИТЕ, ТАХАНИТЕ И БЕБЕТО - Tahini.bg е място за натурални тахани, козметика и продукти

Блог

ЗА ЯДКИТЕ, ТАХАНИТЕ И БЕБЕТО

Чудите се кога е подходящият момент да предложите на вашето бебе ядки в чист  вид или под формата на тахан? 

Все по-често към нас за съвет се обръщат майки, които искат да предложат тази иначе толкова полезна и богата на витамини и минерали храна на своите малки наследници.  Затова решихме да споделим нашия опит с всички, които имат интерес към темата. 

След усилено търсене на информация по темата в българската и чуждестранната литература, взехме решение да захраним 18-месечния ни син Борис с орехов тахан поради няколко причини и ето някои от тях:

 • орехите  съдържат много хранителни вещества, витамини и минерали, които са отговорни за работата на вътрешните системи на детското тяло;
 • минералите, открити в ядките, са много важни за бързия растеж на костите на детето;
 • витамините (A, C, E и K), които са част от ореховите плодове, влияят пряко върху растежа, укрепват имунната система, стимулират метаболитната активност;
 • витамини В1 и В6, които се съдържат в ядките на орехово дърво. необходими за развитието на мозъчната тъкан и укрепване на нервната система на детето;
 • орехите са типична българска ядка, която е леснодостъпна.

А сега малко по-научна информация. Супер-храните са продукти (към които се числят и ядките), които съдържат по-голямо количество от полезни вещества, като протеини, мазнини, витамини и микроелементи. Те са особено полезни за набавяне на пълноценни протеини и мазнини при вегетариански и вегански начин на хранене. Супер-храните не могат да заменят обаче разнообразното и пълноценно хранене. Те могат да бъдат само добавка към храната.

Макар че учените не са единодушни за точната възраст на захранване на бебета с ядки, според последни проучвания на Американската академия по алергология, астма и имунология, високо-алергенните храни като ядките са подходящи да бъдат представени на бебетата още след 6-месечна възраст. Късното захранване с високо-алергенните храни като соя, риба, морски дарове, ядки, млечни продукти и яйца не помага за предотвратяването на появата на алерии в бъдеще. 

Ядките са силен алерген, така че много внимавайте с тях, плюс това съществува опасност и от задавяне, така че вие ще прецените дали и кога детето ви е готово за този вид храна.

 • Съветваме ви да бъдете особено внимателни с алергенните храни, а именно: млечни продукти, соя, риба, ядки, пшеница, какао, ягоди и цитруси. 
 • Въвеждането им трябва да става постепенно. 
 • Въвеждането на нова храна трябва да става само при напълно здраве бебе. 
 • Препоръчително е да започнете с една лъжичка на ден и въвеждане на една нова храна на седмица.
 • Смлените ядки под формата на паста или тахан са подходящи за захранване на бебето поради ниския риск от задавяне. Таханът лесно може да бъде добавен към бебешки пюрета или десерти.
 • Ядките, които растат на дърво като шам-фъстък, лешник, кашу, бадеми и орехи, крият по-голям риск от развитие на алергии към тях. Тяхното въвеждане е препоръчително да става след 18-месечна възраст. 

Различните видове семена като сусам, тиквено семе, слънчоглед, конопено семе също са полезни, но трябва да внимавате за развиване на алергии към тях и в началото трябва дa се консумират с повишено внимание, тъй като има риск от сериозни алергични реакции. 

 • Сусамовият тахан е много богат източник на калций. 
 • Фъстъците и фъстъченото масло са силно алергенни храни и е добре да се избягват при малките деца поне до 3 годишна възраст.
 • Конопените семена макар и богати на пълноценни протеини и мазнини, също носят риск в бебешка възраст да не се усвоят добре и да дразнят червата.

Суровите смелени ядки като бадеми, орехи, кашу, лешници и ядкови млека също са много полезни, но отново трябва да се консумират с внимание за алергични реакции. Като за по-добро усвояване е добре да се накисват предварително за няколко часа.

 

Ако целият процес на захранване на бебето по месеци е плавен и спокоен, не би трябвало да имате проблем. Водете се по вашия мъник и няма да има опасност за неговото здраве и за вашето спокойствие. Решението, кога да захраните вашето мъниче с ядки е изцяло ваше, но не забравяйте,че най-подходящата възраст за това е между първата и третата годинка. 

Надяваме се да сме ви били полезни и не забравяйте, че цялото съдържание на този уебсайт, включително медицинското мнение и всяка друга свързана със здравето информация, е само с информационна цел и не трябва да се счита за конкретна диагноза или план за лечение. 

en English
X