Една страхотна рецепта за Шоколадови понички / донъти с канела, изготвена специално за нас от клиничния диетолог и виртуоз в здравословната кухня Кристина Вавура.
Необходими продукти:
- 120 гр. мляко от лешник
- 10 гр. пукана киноа
- 5 гр. висококачествен желатин / агар-агар
- 15 гр. растителен протеин на прах, шоколад
- 5 гр. какао
- Подсладител по желание (мед, кленов сироп)
- 10 гр. лешников тахан
За топинга:
- 100 гр. йогурт по избор
- 1 малка ябълка
- 20 гр. гранола
- Канела
Инструкции:
- Подготовка на основата:
- Сложете всички съставки (без желатина) в малка тенджера и загрейте на слаб огън, като разбърквате постоянно.
- Добавете лешниковия тахан, какаото и подсладителя според вкуса ви.
- Активиране на желатина:
- В отделна чаша, разтворете 1 ч.л. желатин в малко студена вода и оставете да се активира.
- След като сместа в тенджерата е добре загрята, добавете желатина и продължете да разбърквате, докато се разтвори напълно.
- Накрая добавете пуканата киноа към сместа.
- Формиране на донатите (поничките):
- Използвайте силиконови формички за донъти и изсипете получената смес в тях.
- Оставете формите в хладилника за минимум 2 часа, за да стегнат. Препоръчително е да ги приготвите вечерта, за да имате готова закуска на следващия ден.
- Сервиране:
-
- Когато сте готови за закуска, вземете подходяща чиния и сложете йогурта на дъното.
- Извадете “донатите” от формичките и ги подредете върху йогурта.
- Нарежете ябълката на тънки резени и поръсете с гранола. Можете да използвате готова гранола или да си направите сами такава с тахан от кашу.
- Поръсете с канела за допълнителен аромат и вкус.
Тези лешникови таханино донъти са перфектни за здравословна и вкусна закуска! Насладете се!