Шоколадови понички / донъти с канела

Шоколадови понички / донъти с канела

Една страхотна рецепта за Шоколадови понички / донъти с канела, изготвена специално за нас от клиничния диетолог и виртуоз в здравословната кухня Кристина Вавура.

Необходими продукти:

  • 120 гр. мляко от лешник
  • 10 гр. пукана киноа
  • 5 гр. висококачествен желатин / агар-агар
  • 15 гр. растителен протеин на прах, шоколад
  • 5 гр. какао
  • Подсладител по желание (мед, кленов сироп)
  • 10 гр. лешников тахан

За топинга:

  • 100 гр. йогурт по избор
  • 1 малка ябълка
  • 20 гр. гранола
  • Канела

Инструкции:

  1. Подготовка на основата:
    • Сложете всички съставки (без желатина) в малка тенджера и загрейте на слаб огън, като разбърквате постоянно.
    • Добавете лешниковия тахан, какаото и подсладителя според вкуса ви.
  2. Активиране на желатина:
    • В отделна чаша, разтворете 1 ч.л. желатин в малко студена вода и оставете да се активира.
    • След като сместа в тенджерата е добре загрята, добавете желатина и продължете да разбърквате, докато се разтвори напълно.
    • Накрая добавете пуканата киноа към сместа.
  3. Формиране на донатите (поничките):
    • Използвайте силиконови формички за донъти и изсипете получената смес в тях.
    • Оставете формите в хладилника за минимум 2 часа, за да стегнат. Препоръчително е да ги приготвите вечерта, за да имате готова закуска на следващия ден.
  4. Сервиране:
    • Когато сте готови за закуска, вземете подходяща чиния и сложете йогурта на дъното.
    • Извадете “донатите” от формичките и ги подредете върху йогурта.
    • Нарежете ябълката на тънки резени и поръсете с гранола. Можете да използвате готова гранола или да си направите сами такава с тахан от кашу.
    • Поръсете с канела за допълнителен аромат и вкус.

Тези лешникови таханино донъти са перфектни за здравословна и вкусна закуска! Насладете се!

Comments are closed.