Мини банички с оризови кори и таханов дип от сусамов тахан

Банички с таханов дип – хрупкаво предястие с вкус от ново поколение

Търсите лесна, здравословна и различна идея за закуска или предястие? Тези мини банички с таханов дип са точно за вас! Вместо традиционните кори използваме оризови рулца, които ги правят още по-леки и хрупкави. А дипът от сусамов тахан, кисело мляко и лимон е не само вкусен, но и пълен с полезни мазнини и пробиотици.

Рецептата е вдъхновена от Кристина Вавура – клиничен диетолог и майстор на балансираното хранене. Перфектна за хора, които искат да съчетаят традиционния вкус на баницата с нещо по-свежо и модерно.

Прочетете по-долу как да си приготвите тези банички с таханов дип стъпка по стъпка и как да ги направите златисти и хрупкави – без пържене.

Мини банички с оризови кори и таханов дип от сусамов тахан

Мини банички с таханов дип

Кристина Вавура
Здравословна и апетитна рецепта за мини банички с оризови кори и нежен таханов дип – перфектни за закуска, предястие или лека вечеря.
Време за подготовка 20 минути
Време за готвене 25 минути
Тип ястие Закуска, Предястие
Кухня Българска
Порции 4

Съставки
  

За баничките:

  • 100 г сирене котидж
  • 1 яйце
  • 50 г сирене бри
  • Пролетни оризови кори ролца
  • Малко масло по желание

За тахановия дип:

  • 20 г сусамов тахан
  • 50 г кисело мляко
  • Лимонов сок – няколко капки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 1 –2 с.л. студена вода

Начин на приготвяне
 

За мини баничките:

  • Смесете котидж сиренето, яйцето и сиренето бри.
  • Разтопете маслото, ако използвате.
  • Потопете оризовата кора в купа с вода за около 20 сек.
  • Поставете плънката в горния край, сгънете и навийте.
  • Подредете в еърфрайър или тава.
  • Печете в еърфрайър на 160–170°C за 10–15 минути или във фурна на 180°C за 30–40 минути.

За тахановия дип:

  • Смесете тахана, киселото мляко, лимоновия сок и соевия сос.
  • Добавете вода до получаване на кремообразна консистенция.
  • Сервирайте охладен като дип към баничките.

Бележки към рецептата / Съвети

  • Оризовите кори изискват внимателна работа – не ги накисвайте прекалено дълго.
  • Можете да използвате и други видове сирена по избор.
  • Тахановият дип се съчетава чудесно и с пресни зеленчуци.
Ключова дума банички, здравословна закуска, оризови кори, сусамов тахан, таханов дип

Съвети за перфектни банички с таханов дип

  • Не накисвайте оризовите кори твърде дълго – 15–20 секунди са напълно достатъчни.
  • Не прекалявайте с плънката – важно е рулцето да се затвори плътно.
  • Ако не разполагате с еърфрайър, използвайте фурна с хартия за печене и леко намажете рулцата с мазнина.

Вариации на рецептата

Може да добавите малко спанак, ситно нарязани гъби или настъргана тиквичка към плънката. Ако предпочитате по-силен вкус, заменете котиджа с фета или овче сирене.

Други рецепти с тахан

А вие опитвали ли сте да правите таханов дип у дома? Споделете в коментар как го приготвяте и дали ви хареса тази идея за нетрадиционна баница!

Качествен и 100% натурален сусамов тахан можете да си закупите от нашия онлайн магазин!

Tags: No tags

Comments are closed.