Домашна торта с тахан от кашу и малини

Торта с тахан от кашу и малини – здравословен десерт с червено вино

Ако търсите десерт, който да изненада любим човек или просто да създаде вълшебна атмосфера около масата, тази необичайна, но възхитително вкусна торта с тахан от кашу, червено вино и малини ще ви очарова. Рецептата е разработена от клиничния диетолог Кристина Вавура и съчетава изискан вкус и здравословни съставки – подходяща както за романтична вечеря, така и за вдъхновяваща сутрешна наслада.


🌰 Защо тахан от кашу?

Таханът от кашу е не само кадифен и нежен на вкус, но и богат на:

  • полезни мазнини, които подхранват мозъка и сърцето,

  • магнезий, мед и фосфор – важни за нервната система и костите,

  • растителен протеин и фибри за енергия и ситост.

Той добавя кремообразна текстура и деликатна сладост към всяка десертна основа.


❤️ Малини и червено вино – еликсир за вкусовите сетива

Малините – особено пресните – са мощен антиоксидантен източник, подпомагащ имунната система и кожата, а червеното вино добавя дълбочина и аромат в този нежен сладкиш.

Домашна торта с тахан от кашу и малини

Торта с тахан от кашу, червено вино и малини

Кристина Вавура
Романтична и здравословна торта с тахан от кашу, червено вино и малини. Богата на антиоксиданти и полезни мазнини – перфектна за специален повод или вдъхновяваща закуска.
Време за подготовка 30 минути
Време за готвене 30 минути
Тип ястие Здравословни десерти, Торти
Кухня Рецепти с тахан
Порции 8 порции

Съставки
  

За основата:

  • 50 г оризовки
  • 30 г тахан от кашу
  • 2 с.л. мед

За слоя с вино и малини (Вариант 1 – с домашно сладко):

  • 100 г домашно сладко от малини
  • 2 с.л. чиа
  • ½ чаша червено вино
  • 1 с.л. желатин или 1 ч.л. агар-агар

За слоя с вино и малини (Вариант 2 – със свежи малини):

  • 150 г пресни малини
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. чиа
  • ½ чаша червено вино
  • 1 с.л. желатин или 1 ч.л. агар-агар

За крема:

  • Остатък от винено-малиновата смес ~ 3–4 с.л.
  • 200 г цедено кисело мляко
  • 200 г крема сирене
  • 25 г ванилов протеин или 1 ч.л. ванилия
  • 10 г желатин или 1 ч.л. агар-агар
  • 3 с.л. еритритол или друг подсладител

Начин на приготвяне
 

Основата:

  • Смесете оризовки, тахан от кашу и мед в блендер. Разпределете в тава с подвижно дъно. Притиснете и замразете.

Слой с вино и малини:

  • Смесете вино, чиа и сладко/малини. Загрейте леко. Добавете разтворен желатин. Запазете 3–4 с.л. за крема. Изсипете върху основата и охладете.

Крема:

  • Смесете млякото, крема сиренето, ванилията/протеина, подсладителя и запазената винена смес. Добавете желатин и разбъркайте. Изсипете върху втвърдения слой.
  • Оставете в хладилник за една нощ.
  • На следващия ден украсете с пресни малини и тахан от кашу.

Бележки към рецептата / Съвети

  • Използвайте пресни малини за по-лек и свеж вкус.
  • Таханът от кашу придава кремообразна текстура и подчертава сладостта на меда.
  • Може да се приготви и в чаши за индивидуално сервиране.
Ключова дума вегетариански десерт, десерт с тахан, тахан от кашу ползи, торта с малини

💡 Съвет:

Тази торта може да се поднесе и в чаши като десерт „на пластове“ – идеална за индивидуално сервиране.


📌 Заключение:

Тахан от кашу, червено вино и свежи малини – звучи нестандартно, но е вълшебно вкусно! Освен че ще впечатлите всеки гост, ще се насладите на десерт с по-малко захар и повече ползи. Ароматът на вино, кремообразната текстура и свежестта на малините правят този сладкиш едновременно елегантен и засищащ.

Хареса ли ти тази идея за тахан от кашу, червено вино и свежи малини ? Разгледай и другите ни рецепти с тахан на нашата кулинарна страница.

Качествен и 100% натурален тахан от кашу можете да си закупите от нашия онлайн магазин!

Comments are closed.